2024. április 23., kedd

Digitalizáció és gyakorlatorientált képzések

Nemzetközi online konferenciát tartottak az oktatás új modelljeiről

A szerdai Education 4.0 elnevezésű nemzetközi online konferencia központi témája az oktatás új modelljei és feltételei, illetve a járványügyi helyzet okozta kihívások voltak. A tanácskozás a Petnica Kutatóközpont és a Color Media Communications az UNICEF, British Council és a belgrádi Savremena osnovna škola i gimnazija együttműködésében valósult meg.

A megnyitón Branko Ružić oktatásügyi miniszter a Master 4.0 programokról számolt be, amelyek az oktatásügyi minisztérium és a Digitalna Srbija elnevezésű nonprofit szervezet együttműködésével jöttek létre. Ezek célja, hogy összekössék a korszerű információs-technológiai tudást az üzleti életben szükséges készségekkel – a termelés és a szolgáltatások fejlesztésének érdekében. A tárcavezető kifejtette, a programok kidolgozásában azok az állami egyetemi karok is részt vettek, amelyek több éves tapasztalattal rendelkeznek a technológia, a közgazdaságtan és a menedzsment területén. A Master 4.0 kidolgozásában több mint 75 sikeres IT-cég és más szektorokban tevékenykedő vállalat is részt vett. A cégek előadókat is biztosítottak a programok számára, illetve az egyetemi hallgatók ezekben a vállalatokban tölthették a kötelező gyakorlatukat. A Master 4.0 első generációja 2019 novemberében kezdte meg a programban való részvételt. Az oktatásügyi miniszter kiemelte, hogy a program több mint 130 tantárgyat ölel fel, és több mint 300 egyetemi tanár, előadó vesz benne részt.

Dejana Kostadinova, a szerbiai UNICEF igazgatónője a konferencián arról számolt be, hogy a szervezet a kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési minisztériummal együttműködve feltérképezte a szerbiai iskolák lehetőségeit az internet-hozzáféréssel kapcsolatban. A cél, hogy mindegyik iskolában legyen szélessávú internet, és hogy lehetővé tegyék minden diák számára az online tanulást és a digitális írástudás fejlesztését.