2024. április 27., szombat

Bill Gates szerint két veszély fenyegeti az emberiséget

Az amerikai milliárdos és a Microsoft alapítója, Bill Gates korábban arra figyelmeztetett, hogy a jövőben két veszélyes forgatókönyv vár ránk, amelyek sokkal súlyosabbak lehetnek, mint a koronavírus, írja a B92. 

Gates 2015-ben azt mondta, hogy a világ nem áll készen egy esetleges járványra. Akkor az Ebola-járvány miatt tartott beszédet a TED konferencián. Úgy fogalmazott, hogy az emberek eléggé jól érzik majd magukat ahhoz, hogy repülőre üljenek, boltba menjenek, így pedig tovább terjesztik a vírust.

A milliárdos szerint az emberiséget jelenleg leginkább a klímaváltozás és a bioterrorizmus fenyegeti.

„Ha valami több mint 10 millió embert megöl az elkövetkező évtizedekben, akkor az valószínűleg egy fertőző vírus lesz, nem pedig egy háború. Tehát nem lövedékek, hanem mikrobák” – mondta Gates, aki hozzátette, hogy a klímaváltozás évente több ember halálát okozza, mint a járvány.

Mint mondta, nem áll módunkban megállítani a jövőbeli vírusok terjedését, csak növelhetjük kapacitásainkat, hogy ne történjen annyi haláleset.

Tavaly év végén Bill és Melinda Gates alapítványa több mint 350 millió dollárt ígért a betegség leküzdésére, jelentős összeggel támogatták a védőoltás előállítását is.