2024. április 27., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Hatályban maradnak a korlátozások

Holnap 500 ezer adagnyi Sinopharm védőoltás érkezésére számítanak

Ismét azzal a döntéssel végződött a köztársasági egészségügyi válságstáb ülése, hogy nem javasolja a kormánynak egyetlen hatályos korlátozás enyhítését sem. Ezzel, legalábbis a válságstáb, nemet mondott nemcsak Goran Vesić, Belgrád alpolgármesterének az indítványára – a vendéglátóhelyek 22 óráig tarthassanak nyitva, zárt helyiségekben 30 személy gyülekezhessen –, hanem Maja Gojković művelődési miniszter előterjesztésére is – a kulturális létesítmények a jelenleginél több látogatót fogadhassanak.

Predrag Kon epidemiológus az ülést követően azt mondta, a korlátozások enyhítésének kérdése nem is szerepelt napirenden.

– A járványhelyzet stabil, ám az elmúlt napokban enyhe növekedés jellemző. Ez egyrészt a polgároknak a téli üdülőhelyekről való visszatérésével, másrészt pedig a brit vírusvariánssal magyarázható. A brit vírusvariáns jelenlétét mostanra több alkalommal is bizonyították. A közelgő ünnepnapok kockázatosak, ezt is figyelembe vettük, nem beszélve arról, hogy a védőoltás mindkét adagját egyelőre kevesen kapták meg. Az elkövetkező időszakban a téli üdülőhelyeken működő vendéglátóhelyeken is fokozott lesz a korlátozások betartásának az ellenőrzése – taglalta Predrag Kon, cáfolva, hogy az ülésen szó volt a Crvena zvezda–Milan labdarúgó-mérkőzés nézők jelenlétében történő megtartásáról.

Branislav Tiodorović epidemiológus az ülés előtt a Prva tv-nek nyilatkozva azt mondta, „támogatja a korlátozások ellenőrzött körülmények közötti enyhítését, és ezzel párhuzamosan azok betartásának szigorú ellenőrzését”. Tegnap az SZRTV-nek nyilatkozva Tiodorović azt mondta: „Szerinte nem jött el a korlátozások enyhítésének az ideje.”

A válságstáb ülését követően tartott sajtótájékoztatón az Összefogással a Covid ellen csoportosulás Branimir Nestorović tüdőgyógyász elleni feljelentéséről is szó volt, az erre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Predrag Kon nem kívánta bizonyos személyek magatartását értékelni, azt azonban kifejtette, hogy a válságstáb az eddigiekben is folyamatosan elítélte azokat, akik a megelőző jellegű intézkedések ellen emelik fel a sajtóban a hangjukat, ez történt a tegnapi ülésen is.

Nestorovićot az említett orvosi csoportosulás az Orvosetikai Kódex megsértése miatt jelentette fel a Belgrádi Orvosi Kamara elsőfokú becsületbíróságán, mert értékelése szerint médiaszereplései során az orvos a világjárvány kezdete óta folyamatosan tudományosan megalapozatlan és bizonyítatlan állításokat osztott meg a közvéleménnyel, illetve tudományosan megalapozatlan tanácsokat adott a polgároknak. Branimir Nestorović elméletei túl sok polgárhoz jutottak el, és túlságosan sokukat befolyásolhatták magatartásukban, emeli ki közleményében az egyesülés.

A „gyanúsított” válaszolt a beadványra és vitapárbajra hívta a kezdeményezés szakértőit. Ezt a szócsatát, a tüdőgyógyász szerint, valamelyik országos médiaház műsorában kellene megszervezni.

Megkezdődött a Sinopharm vakcina második adagjával történő tömeges oltás. A felvétel a Belgrádi Vásár 3-as csarnokában készült. (Fotó: Beta)

Megkezdődött a Sinopharm vakcina második adagjával történő tömeges oltás. A felvétel a Belgrádi Vásár 3-as csarnokában készült. (Fotó: Beta)

TÖBBFÉLE VAKCINA ESEDÉKES FEBRUÁRBAN

Ma reggel a Szputnyik V oltóanyag első adagjából újabb 50 ezer érkezett, 15 napon belül pedig a második adagból esedékes 50 ezernyi, jelentette be Aleksandar Vučić köztársasági elnök. Mint hozzátette, február 22-éig két szállítmányban összesen 88 ezer adagnyi érkezik a Pfizer–BioNTech vakcinájából, míg az AstraZeneca vakcinájának első szállítmánya február 20-áig érkezhet meg, 125 000–150 000 adagra számítanak. Az államfő azt is bejelentette, hogy holnap estig 500 ezer adagnyi érkezik a kínai Sinopharm vakcinájából.

Vučić szavai szerint február végéig eléri az egymilliót a két adagnyi vakcinával immunizált szerbiai polgárok száma. Az emlékeztető oltással párhuzamosan csütörtöktől, vagy péntektől folytatódik az első adaggal való tömeges immunizáció, húzta alá az államfő. Sajtótájékoztatóján azzal kapcsolatban is megosztotta a közvéleménnyel aktuális álláspontját, hogy mikor „veszi fel” a vakcinát: akkor, ha legalább egymillió-kétmillió polgár megkapja az oltást, mivel senkitől sem szeretné elvenni.

NYÁRIG SIKERÜLHET ÁTTÖRÉST ELÉRNI

A Sinopharm vakcina második adagjával történő tömeges oltás megkezdésének alkalmából Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter közölte, hogy az emlékeztető oltást országszerte mintegy 200 oltóponton végzik. Mint hozzátette, azon vannak és lesznek, hogy a második oltást mindenki ugyanott kapja meg, ahol az elsőt, ám ha erre adott esetben nem lesz lehetőség, az érintettet idejében tájékoztatják az oltás helyéről és időpontjáról. A miniszter újfent arra kért mindenkit, az első oltást követően is tartsa tiszteletben az óvintézkedéseket, mivel az immunitás a második oltást követő 7-10 napban alakul ki.

A miniszter szerint a polgárok és a különböző létesítmények egy része nem tartja be a korlátozó intézkedéseket, szerinte ezzel magyarázható a továbbra is magas esetszám. Hozzátette, további intézkedések foganatosítása indokolt a síközpontok, illetve az azokban működő vendéglátóhelyek és egyéb létesítmények tekintetében.

– Amennyiben mindenki fegyelmezett és felelősségteljes marad, a nyár kezdetéig sikerül ellenőrzés alá helyezni a járványt. Ebben az esetben indokolt lesz nyaralásokat tervezni, hiszen a szerbiai polgárokra számos országban „biztonságosként” tekintenek majd. Az eddigiekben 557 ezer polgár kapta meg a védőoltást, közülük egyesek a második adagot is – fogalmazott Lončar.

A Szputnyik V Szerbiában, a Torlak Virológiai Intézetben való gyártása megkezdésének a tekintetében a miniszter egyelőre nem tudott részletekről nyilatkozni, szavai szerint pénteken, vagy szombaton számíthat a közvélemény az első érdemi nyilatkozatokra, hiszen az oroszországi küldöttség holnap érkezik az országba.

– Egyes becslések szerint 2-3 hónapon belül kezdődhet meg az együttműködés első fázisa, ebben nem Szerbiában valósulna meg a gyártás teljes folyamata, hanem a kész oltóanyagot csomagolnák a Torlakban. Az ehhez szükséges felszerelést beszereztük, esetleg az ampullák és a csomagolás feliratozásához lesz szükség további berendezésekre. Az önálló gyártás ideális esetben 6-7 hónapon belül kezdődhet meg – taglalta Zlatibor Lončar.

2014 FERTŐZÖTT – 15 ELHUNYT

A legfrissebb járványügyi jelentés szerint országszerte 2014 új fertőzést jegyeztek, az elvégzett koronavírustesztek száma 12.830, míg a pozitivitás aránya 15,7 százalék. Egy nap alatt hivatalosan 15 Covid-páciens hunyt el, a járvány kezdete óta 4154, a halálozási arány 1,01 százalék. Kórházi kezelésre 3814 Covid-páciens szorul, míg mesterséges lélegeztetésre 129.

Vajdaságban 336 az esetszám, Újvidéken 91. Az aktív fertőzések száma a tartományban 5653, Újvidéken 1442.