2024. április 27., szombat

Ismét enyhítéskérelmek a válságtörzs előtt

A vendéglátóhelyek nyitvatartásának 22 óráig való meghosszabbítását javasolja Goran Vesić belgrádi alpolgármester a Köztársasági Válságtörzs mai ülésén a fővárosi önkormányzat és üzletemberek, valamint a Szerbiai Gazdasági Kamara nevében – jelenti a B92 hírportál.

A javaslatban szerepel még a zene engedélyezése 17 óra után is egészen záróráig, továbbá kezdeményezi, hogy több mint 30 személy tartózkodhasson zárt térben is, ha biztosított, hogy négy négyzetméteren egy vendég tartózkodhat.

Maja Gojković a kormány alelnöke, kultúrális és tájékoztatási miniszter ugyanakkor bejelentette, hogy javasolni fogja a mozikba és színházakba látogatók számának növelését. Kiemelte, hogy a legfontosabb a polgárok egészsége.Véleménye szerint a minisztérium legnagyobb eredménye, hogy sikerült elérni a kultúra terén dolgozók előnyben részesítését a védőoltások felvételében. Hozzátette, hogy a kultúra az egész világon a legveszélyeztetettebb területek közé tartozik a járvány ideje alatt.

Dr. Branislav Tiodorović, a válságstáb tagja nyilatkozatában elismerte, hogy nehéz helyzetben vannak a vendéglátóipariak, de még nem jött el az enyhítések ideje. Szavai szerint a fertőzöttek számát három számjegyűre kellene csökkenteni ahhoz, hogy tárgyalni lehessen az enyhítésekről.