2024. április 16., kedd

Érdekfeszítő tanórák, kvízek, konzultációk

Továbbra is lehet jelentkezni a VM4K ingyenes online vajdasági kisérettségi-felkészítőjére –Tavaly mintegy 80 tanuló vett rajta részt, az idén eddig 182 jelentkezőt regisztráltak

A tavalyi nagy érdeklődésre való tekintettel, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ (VM4K) idén is megszervezte a kisérettségi-felkészítőt, a járványügyi helyzetre való tekintettel online térben. A felkészítő ingyenes, de regisztrációhoz kötött, és mivel az első két hét még a munkára való ráhangolódással telik, még mindig lehet rá jelentkezni. A tanulókat az online osztályteremben kiváló tanárok várják: Cinkler Klárika és Bakos Róbert (kémia), Krizsán Ildikó és Vuleković Beáta (földrajz), Agyánszki Máté és Baráth Gábor Gergely (történelem), Patyerek Réka és Cvijin Kálmán Zita (magyar nyelv és irodalom), Tóth Gabriella és Sarić Granyák Gyöngyi (matematika), Faragó Szilvia és Besnyi Izabella (biológia), valamint Varga Zoltán (fizika). Jelentkezni a 024/672-110-es telefonszámon, az office@vm4k.org.rs e-mail-címen és a VM4K Facebook-oldalán lehet. Lovas Ildikó írót, a VM4K vezetőjét az online kisérettségi-felkészítőről és egyéb idei rendezvényeikről kérdeztük.

Honnan jött az öltet, hogy kisérettségi-felkészítőt szervezzenek?

– Tavaly szerveztük meg először. Erre azután került sor, hogy 2019 novemberében kaptunk egy levelet. Egy szülő írta, aki szerint fontos lenne, hogy a gyerekek bejussanak az általuk választott szakra, de nincs mindenkinek lehetősége fizetni a különórákat. Sokaknak márpedig segítségre van szükségük ahhoz, hogy a kisérettségire átismételjék a négyéves tananyagot. Úgy gondoltam, hogy ennek a szülőnek igaza van. Az egyenlő indulás lehetősége, vagy akár esélyegyenlőség, nem valósul meg, ha a szülők anyagi lehetőségeihez van kötve, és nem a gyerek szorgalmához, akaratához, kitartásához. Akkor kevés időnk volt, de lelkesen hozzáláttunk megszervezni a kisérettségi-felkészítőt, ami el is indult 2020 elején. Fontos kiemelnem, hogy a felkészítő pedagógusok is ugyanolyan lelkesek voltak. A személyes tapasztalatom – úgy az iskolai tanulmányaim során, mint a szülőként szerzett –, hogy a vajdasági magyar pedagógusok rendkívül felkészültek, odaadóak, lelkiismeretesek és minden szakmai elvárásnak megfelelnek. Erre bizonyíték az is – habár nem ez a cél –, hogy mekkora arányban és milyen könnyedén véve az akadályokat, jutnak be a vajdasági fiatalok magyarországi felsőoktatási intézményekbe. Biztos vagyok abban, hogy amikor változik a korszellem és megint magától értetődő lesz újvidéki egyetemistának lenni, mint a mi fiatalkorunkban, ugyanolyan jól és könnyedén fogják venni az akadályokat a gyerekeink, amiért a pedagógusainknak lehetünk hálásak.

Tavaly hirtelen nagy méreteket öltött a járvány. Hol tartották meg az órákat?

– Először a Magyar Médiaház tanácstermében, de annyian jelentkeztek, hogy elkértük az új városháza tanácstermét is. Akkor a felkészítő személyes megjelenéssel zajlott, de a rendkívüli állapot bevezetése, amire március 15-én került sor, ezt megszüntette. A VM4K csapata a tanárokkal együtt gyorsan átköltöztette a kisérettségi-felkészítőt online térbe. Ez nem volt könnyű, a tanároknak meg kellett küzdeniük az iskolai online oktatással és a felkészítő órák felvételezésével is. Mi versenyt futottunk az idővel, nem volt egyszerű operatőrhöz sem jutni, közben a teljes tevékenységüket áthelyeztük az online térbe – beleértve a gyermekfoglalkozásokat is –, hogy amikor másképp nem lehet, onnan segítsük, szórakoztassuk az otthonlevő családokat. Naponta legalább egy videót megosztottunk, de ehhez a munkatársainknak nagyon gyorsan meg kellett barátkozniuk a számítógépes vágással, a greenbox technikával, valamint a feliratozással is, hogy a különböző korú gyerekek ne zavarják egymást, hiszen a családok együtt voltak odahaza. Az elmúlt egy évben megközelítőleg háromszáz tartalmat töltöttünk fel a Facebook- és weboldalunkra, ami harminc-negyven órányi anyag.

Az idei kisérettségi-felkészítőre hogyan került sor?

– Miután 60–80 résztvevővel a tavalyi felkészítő sikeresen lezárult, arra a következtetésre jutottunk, hogy idén is megszerveznénk. Tavaly a szülők megjegyzése az volt, hogy jó lenne, ha nem csak Szabadkán tartanánk meg. Ebből kifolyólag arra készültünk, hogy több városban szervezzük meg. Mivel azonban a járványhelyzet elhúzódott, maradt az online tér, de legalább a tanulók Vajdaság minden részéről jelentkezhetnek. A felkészítőt online is meghirdettük és plakátokat is eljuttattunk az iskolákba, a kihelyezett tagozatokkal együtt 73 kiemelt és többségében magyarul oktató általános iskola van Vajdaságban. Eddig 182-en regisztráltak, de mint mondtam, még midig lehet jelentkezni, az első két hétben rugalmasak vagyunk, zajlanak a tudásfelmérők. Ezúttal előre feltöltött, a tanulást érdekessé tevő tartalmakkal, például kvízekkel is készültünk, valamint lehetőség nyílik majd egyéni és csoportos konzultációkra is. Noha a személyes találkozót semmi nem pótolja, de ebben is van jó: a tanulók megtanulhatják beosztani az idejüket. Azt véletlenül sem gondoljuk, hogy az online oktatás többet adhat, mint a személyes, de ennek az áldatlan járványhelyzetnek lehetnek tanulságai, ha más nem, akkor az, hogy az idő milyen értékes – úgy az együtt töltött, mint a munkára szánt.

Milyen foglalkozások zajlanak mostanában a VM4K-ban?

– Farsangi hetet tartottunk. A farsanghoz sok szokás tartozik, bálok, álarcos felvonulások is. Most ugyan nem tehetünk meg mindent, de az emberi összetartozás miatt fontos a hagyományok megőrzése. Hiszen a hagyományokat az emberek hozták létre saját maguk és a közösségi együttlét erősítése céljával. Nevetséges az, amikor valakik a hagyományok elvetését szorgalmazzák. A hagyományokat nem kell elvetni, mert azokat senki sem erőlteti rá senkire sem. Az emberek azért tartják meg, mert fontos nekik, az életük szerves része. Ugyanakkor a gépies ismétlésnek sem látom értelmét. Nem hiszem azt, hogy lehet ugyanúgy és ugyanazt végigcsinálni a különböző generációknak, mert új impulzusok érik az embereket. A hagyományőrzés a megújuló tartalmakkal fontos. A megújulás és a kreativitás az emberi tevékenység alapja, tulajdonképpen az emberi létezés egyik legfontosabb jellemzője. Ezen a héten a gyermekfoglalkozásainkat a farsanghoz igazítottuk, amiről nem csak mesélni akartunk. A farsangnak van egyházi és világi, tavaszváró, életindító jellege is. Tavasszal felélénkül a természet – és a természet iránt az embernek felelőssége van. Beszélhettünk arról is, hogy mely virágok védettek és miért ne dobáljuk el mindenfelé a szemetet. Az ilyen foglalkozásokat is új tartalmakkal kell megtölteni, amelyek kötődnek a hagyományokhoz, de a mai gyerekekhez szólnak. A foglalkozások továbbra is ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek, és mivel az óvodákban már nem kell a szülőknek felmutatniuk a munkáltatói igazolást, így mi is enyhítettünk, és annyi gyerek jöhet, ahányan beférnek.

Visszatérnek a sokak által kedvelt VM4K-s csütörtök esték?

– Hosszabb szünet után indítjuk a csütörtök estéinket is, visszatekintve a tavalyi munkánkra. Tavaly a nemzeti összetartozás éve volt, Trianon 100. évfordulója, amiről Vajdaságban számos kiadvánnyal és eseménnyel emlékeztek meg. Mi együttműködés révén három CD-t adtunk ki. A nyáron volt egy időszak, amikor még lehetett koncerteket tartani közönség előtt is, de utána már nem, csak a zenészek lehettek jelen. Kiválasztottunk három zenekart, akiknek ilyen körülmények közt volt nálunk koncertjük, ezek a Fokos zenekar, a Bodros és a Sin Seekas, és az ő koncertjeik jelentek meg CD-n. Ezeket szeretnénk bemutatni, de a csütörtök estéink még alakulni fognak a járványügyi intézkedések tekintetében. Nagyon készülünk a március 15-e előtti csütörtökre, ekkor mutatjuk be a tavalyi év számunkra különösen fontos könyvét, első kiadványunkat, a Kulturális kalauzt. A csütörtök esték továbbra is új formában zajlanak, nem előadás, inkább beszélgetős formában. A beszélgetések folyamán ugyanis új utak nyílhatnak meg, a VM4K célja pedig az, hogy minél több irányból foglalkozzon irodalmi, kulturális, művészeti és közéleti kérdésekkel.