2024. április 27., szombat

Felújításra szoruló várak, kastélyok

Hamarosan pályázat a műemlék jellegű létesítmények rekonstrukciójára

A köztársasági művelődési minisztérium a Color Media Communications médiavállalattal együttműködve online konferenciát szervezett Szerbiai várak, kastélyok – a kulturális örökség védelme címmel.

A tanácskozáson többek között részt vett Nenad Ivanišević, tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár, Danijela Vanušić, a kulturális örökségért és a digitalizálásért felelős miniszterhelyettes, Catherine Fodry, a szerbiai francia nagykövetség kulturális képviselője, Manuel Boir, a Szerbiai Francia Intézet igazgatója, Nataša Pavlović, a Vajdasági Turisztikai Szervezet igazgatója, Smiljana Novičić, a kulturális és történelmi örökséggel, a kulturális útvonalakkal és a kulturális turizmus népszerűsítésével foglalkozó tanácsadó, Branka Kulić művészettörténész, Snežana Cvetković művészettörténész és múzeumi tanácsadó, valamint Srđan Kovačević, aki a Padé melletti Schulhoff kastély történetét mutatta be.

– Bár a kulturális örökség a múltban jött létre, mégis nagyon fontos a jelen megértésében, valamint a jövőnk megtervezésében. A történelmi értékeket és hagyományokat fontos megismerni, értelmezni, vagy akár újraértelmezni, annak érdekében, hogy továbbadhassuk az új generációknak. Számos fennmaradt épület jelzi az adott történelmi korszak építésének sajátosságait, illetve azokat az értékeket is, melyek az akkori közösséget vezérelték – kezdte meg a konferenciát Vanja Kovačev médiaszakértő, a konferencia moderátora.

Danijela Vanušić elmondta, Szerbiában 116 műemlék épület található, melyek egyharmada rossz állapotban van. Felszólalásában kiemelte, hogy a jelenlegi helyzet szisztematikus elemzése után kezdeményezést indítanak a kastélyok felújítására.

Nenad Ivanišević, gazdasági és idegenforgalmi tartományi titkár kifejtette, a tartományi kormány az utóbbi években jelentős mértékben támogatja a műemlékek és az építészeti örökségek védelmét. Kiemelte, hogy az idei költségvetésük 66 százalékkal magasabb, az előző évekhez képest. Valamint beszámolt arról is, hogy a titkárság hamarosan pályázatokat tesz közzé a létesítmények rekonstrukciójára.

– Az épített örökségnek különleges kulturális és történeti jelentősége van, ezért külön védelmet élvez. Az elmúlt években számos programot indítottunk a kulturális örökség védelmére, digitalizálására és népszerűsítésére – emelte ki a titkár.

A konferencián szó esett a vajdasági várakról és kastélyokról is, melynek többsége sajnos rossz állapotban van, és felújításra szorul. Az önkormányzatok megpróbálnak megoldást találni az épületek rekonstruálására a köztársaság és a tartomány segítségével.