2024. április 27., szombat
SZÓFIGYELŐ

Fülbarát

Ez szó úgy hangzik, mintha már régóta benne lenne a magyar nyelv szókészletében, pedig csak két évtizedes múltra tekint vissza. Régibb szavunk viszont a fülbemászó. Olyan hangra, zenére mondják, amelyet kellemes hallgatni, rendszerint könnyű megjegyezni, megtanulni.

A fülbarát melléknévvel elsősorban olyan zenére utalnak a beszélők, amely nem terheli különösebben meg az ember fülét: Gyöngyösi Levente zenéje fülbarát, olykor szándékoltan könnyed és szórakoztató. – Repertoárjában épp úgy fellelhetőek a „fülbarát” jazz-sztenderdek, mint a nagy slágerek. – Minden ütem a fülledt romantika jegyében telt, míg az üdítő (ám e fülbarát daraboktól élesen elütő) kivételt Stravinsky Sacre-ja nyújtotta. – Hiszek benne, hogy a magyar rockzenében igenis vannak csúcsteljesítmények abból a korszakból, mégis azt hallom, hogy ennek az avíttas és fülbarát elemeit próbálják tovább örökíteni. – A zene térbeli hatása fülbarát marad. – Hétvégi felkészítő mixszériánk újabb fülbarát tartalommal gyarapodott, ezúttal azonban megint kilépünk kicsit a megszokott nyomvonalból…

Olykor dallamok minősülnek fülbarátnak: A kellemes beatpop muzsika igazán fülbarát dallamokkal csalogatott, a hívószavas bandanévről nem is beszélve. – Zenéjükben ügyesen ötvözik a progresszív harmóniákat és ritmusokat a fülbarát, bárki számára élvezhető dallamokkal. – Ha egy kissé jobban kiengedhetné a hangját, nyilván sokkal erőteljesebb lenne, ráadásul érezhetően idegenkedik a fülbarát dallamoktól.

Műszaki eszközöknek a kialakításával vagy beállításával is kímélhető a fül: Fülbarát zenelejátszókat akar az EU. – Az a kialakítás nevezhető jogosan optimálisnak, mely fülbarát, vagyis az sem jelenthet akadályt, ha órák hosszat kívánod dübörögtetni fülkagylóidban a zenét. – A készülék megalkotása során a szakemberek legfőbb preferenciái közé tartozott a kellemes (fülbarát) hangzás, a dinamikus megszólalás. – A visszafogott, és kellemesen fülbarát hangerővel készített telefonnal minden bizonnyal minden kisbaba remekül fog szórakozni. – A VoiceTone C1 hangmagasság korrekciója fülbarát, a jellege egyáltalán nem tolakodó. – A „fülbarát” forma eredményeképp a fülhallgatók természetes módon simulnak fülére anélkül, hogy fülcimpáját nyomnák.

Fülbarát lehet pánt, ékszer, sőt olvasmány is: Az emberek kipróbálták többek között az arcmaszk-láncokat és a fülbarát gombpántokat. – Választhatunk hagyományos gyöngyfülbevalók, fülbarát arany-, illetve ezüst ékszerek, vagy akár bohókás fülönfüggők közül is. – A szülők a kötelező olvasmányok fülbarát változatait keresik lustaságra hajlamos gyermekeiknek.