2024. április 27., szombat

Új olasz kormányfő

Az Európai Központi Bank egykori elnöke kapott megbízást kormányalakításra Olaszországban. Mario Draghi szakértői kormánnyal szeretné vezetni az országot, miután a pártok nem tudtak megállapodni a kormányzásról.

„Nehéz időket élünk. Az elnök emlékeztetett a drámai egészségügyi krízisre, aminek súlyos hatása van az emberek életére, a gazdaságra, a társadalomra. A veszélyhelyzet megköveteli, hogy reagáljunk a szituációra, és az ez iránti hittel és elkötelezettséggel fogadtam el a köztársasági elnök felkérését” – mondta Mario Draghi.

Draghi feladata, hogy átvegye a hatalmat a Giuseppe Conte által vezetett kormánytól. Az egykori bankelnöknek tulajdonítják az euró megmentését, így van esélye arra, hogy szakértőket vonjon be a kormányzásba. A pártok ugyanis nem találják a közös hangot.

„Biztos vagyok benne, hogy végül egység születik a pártok és frakciók, valamint a civil szervezetek vitája nyomán” – mondta a megbízott kormányfő.

Mario Draghi számára most jön a neheze, hogy megszerezze a megosztott politikai pártok támogatását. Az Öt Csillag mozgalom nem kifejezetten örül a technokrata kormány ígéretének. Az Európai Központi Bank egykori elnöke csak a Demokrata Pártra számíthat biztosan, mert még a jobbközép is megosztott ebben az ügyben.