2024. március 19., kedd

AstraZeneca, Oxfordi Egyetem: hamarosan lesz új generációs vakcina az új vírusvariánsok ellen

Hamarosan, várhatóan még az idén elkészül a koronavírus elleni oltóanyag új generációja, amely az újonnan felbukkanó vírusvariánsok ellen használható - mondták szerdai londoni sajtótájékoztatójukon az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem vezető szakértői.

Az online fórumként megtartott tájékoztatón elhangzott az is, hogy a gyógyszeripari csoport és az angliai egyetem közös fejlesztésű vakcinája az előzetes vizsgálati eredmények alapján teljes védelmet nyújt a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések kialakulása, illetve a halálozás kockázata ellen.


A tájékoztatón megerősítették, hogy az Oxford/AstraZeneca-vakcina 67 százalékig terjedő hatékonysággal képes megelőzni a koronavírus-fertőzés továbbadását is, vagyis komoly mértékben tudja lassítani a járvány terjedését.


Arra a kérdésre, hogy az új vírusvariánsok ellen kidolgozott oltóanyag-változatra mikor lehet számítani, Mene Pangalos, az AstraZeneca kutatási alelnöke azt mondta: a vállalat célja az, hogy már idén ősszel rendelkezésre álljon ez az új generációs oltóanyag.