2024. április 27., szombat

Fenyőfaültetés a gyermekfaluban

Egyértelmű, hogy a gyerekeknek egészséges környezetben kellene felnőniük, és már fiatalkorban meg kellene ismerkedniük a környezetvédelem jelentőségével. Éppen ezért fontos lépésnek számít az, hogy újabb fákat ültettek a kamanci (kamenicai) gyermekfaluban. Az önkormányzat, a Városi Kertészet Közvállalat és az Erdőtelepítő Mozgalom közös akciójának célja a környezettudatosság növelése mellett az, hogy a fenyőcsemetékkel pótolják azokat a fákat, amelyeket a karácsonyi és újévi ünnepek alatt illegálisan kivágtak.

Kétszáz fenyőfát ültettek el, illetve fognak elültetni az Újvidék község területén lévő iskolákban és óvodákban, valamint a gyermekkorház udvarán is.

Mindezek mellett a programban résztvevő tanintézmények promóciós és oktatási anyagot is kaptak, megrendezték a kis kertészek versenyét, amelynek jutalmaként a legjobban teljesítő csapat részt vehet a kamanci ökotáborban.

A gyermekfalu igazgatója köszönetet mondott a projektben résztvevőknek és elmondta, hogy a közös munka nagyon fontos az ilyen jellegű akcióknál. Mirko Jankelić szerint ennek köszönhetően javul majd a gyermekfaluban élő gyerekek életminősége.

Ki kell emelni továbbá azt, hogy a Hosszabbítsuk meg a fenyők életét! kampány nem az egyetlen fásítási akció, amely jelenleg Újvidék községben folyik. Mira Radenović, a városi tanács illetékes tagja elmondta, hogy az önkormányzat egyik nagyobb környezetvédelmi projektje a 10.000 fa Újvidékért nevet viseli, ennek keretében a városi parkokat igyekszenek felfrissíteni és zöldebbé tenni. A városi tanács tagja is rámutatott arra, hogy a 22 újvidéki iskolában elültetett fák nagyban hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a gyerekek egészségesebb környezetben nőjenek fel.