2024. április 27., szombat

Új könyvek a topolyai könyvtárban

Új könyvekkel bővült a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár könyvállománya, amelyek között minden korosztály megtalálja az érdeklődési körének megfelelő olvasmányt. A könyvek a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárságtól, a Magyar Nemzeti Tanács közvetítése által érkeztek.

– Nagyon fontos a könyvtárak, illetve az itteni magyar kultúra számára, hogy az MNT felvállalta ezt a könyvtártámogatási programot. Az új kötetek ajándék könyvek gyanánt érkeztek könyvtárunkba – egy nagyon vegyes és alapos listáról válogathattunk meghatározott értékben. A könyvtárak maguk válogatják ki, hogy milyen könyveket igényelnek, mi hiányzik a könyvállományból, mire tartanak az olvasók nagyobb igényt – mondta Náray Éva, a topolyai könyvtár igazgatónője, és hangsúlyozta, hogy a kiadványok már az olvasóik rendelkezésére állnak.

– A program keretében mi 341 új könyvet kaptunk, ami szerintem nagyon szép évindító, valamint ez a támogatási forma növeli az olvasók számát, hiszen minden olvasó szereti az új könyveket. Ezek a könyvek már olvasóink rendelkezésére állnak. Teljesen megmozgatja az új könyvek érkezése a felnőtteket és a gyermekeket egyaránt, a visszajelzések is kedvezők.

Az igazgatónő azt is kiemelte, hogy a Magyar Nemzeti Tanács nem csak könyv és felszerelés tekintetében nyújt támogatást.
– Egy teljesen új könyvtári program bevezetésére is lehetőséget kaptunk. Sokkal modernebb és korszerűbb platformon, az úgynevezett Qulto szerint fogunk dolgozni. Ezzel a programmal sokkal részletesebben lehet könyveket keresni, ami hatalmas támaszt és segítséget nyújt a könyvtárosnak és az olvasónak egyaránt, ha olyan könyvet keres az olvasó, amelyet nem keresnek mindennap, de természetesen ez a program megkönnyíti a könyvkeresés teljes egészét. Mindemellett a platform nagyon hasznos a könyvtárközi kölcsönzésnél is, hiszen ezáltal betekinthetünk a községen kívüli könyvtárak állományába. Fontos hogy a vajdasági magyar könyvállománnyal rendelkező könyvtárak is fel tudjanak zárkózni, és korszerű szolgáltatást tudjanak nyújtani – nyilatkozta Náray Éva, a Juhász Erzsébet Könyvtár igazgatónője.