2024. április 26., péntek
OLASZORSZÁG

A válság megoldásáról egyeztet az elnök

Konzultációt kezdett tegnap délután Sergio Mattarella olasz államfő a kormányválság megoldásáról a parlamenti pártok vezetőivel. Az egyeztetéseket legkésőbb pénteken szeretné befejezni. Az elnöki hivatal előzőleg felkérte Giuseppe Conte miniszterelnököt, hogy keddi lemondása után ügyvezetőként lássa el hivatalát, amíg a pártvezetőkkel folytatott tárgyalások az új kormány megalakításáról be nem fejeződnek.

Gyors egyeztetést kezdett tegnap a parlamenti pártok vezetőivel Sergio Mattarella olasz államfő, hogy mielőbb megoldást találjon a kormányválságra, amely előző nap tetőzött, miután Giuseppe Conte miniszterelnök lemondott. Az államfő elfogadta Conte döntését, egyszersmind felkérte, hogy az új kabinet megalakításáról folyó tárgyalások befejezéséig ügyvezetőként lássa el hivatali teendőit.

A politikai válság január első felében kezdődött, amikor a kormány egyik kispártja, a Matteo Renzi exminiszterelnök vezette Élő Olaszország kiléptette mindkét miniszterét és egy államtitkárát a koalícióból. Hivatalos közlés szerint a döntésre azért szánta rá magát, mert elégedetlen volt az új típusú koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek elhárítására szánt EU-pénzek elosztásának kormányzati tervével. Elképzelhető azonban, hogy elhatározását személyes okok is motiválták.

A múlt héten a parlament felsőházában bizalmi szavazást tartottak, amelynek során a relatív többség támogatta ugyan a kormányt, ám az nem bizonyult elégségesnek a túléléshez. Valójában tehát elbukta a voksolást, amit az is bizonyít, hogy néhány napi vergődés után kénytelen volt abbahagyni a munkát. Conte azóta igyekszik megfelelő politikai partnereket találni a folytatáshoz, ám egyelőre nem tudni, sikerül-e neki.

Az államfőnek most az a célja, hogy kipuhatolja: lehetséges-e egy új Conte-kormány megalakítása, vagyis a kellő politikai támogatottság biztosítása ehhez. Ha igen, várhatóan ismét Contét bízza meg az új testület összeállításával. Ebben érdekelt az eddigi koalíció két meghatározó politikai ereje, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) is. A választók nagy része is egy új, ámbár az eddiginél szilárdabb és erősebb Conte-kabinet megalakulására számít. Igaz, a felmérések szerint a megkérdezettek több mint fele nem is igazán érti, mi okozta a legújabb belpolitikai válságot.

Az első terv kudarca esetén az államfőnek valaki mást kell felkérnie a kormányalakításra. Ám abban az esetben, ha az alternatív javaslat sem bizonyul hatékonynak, előrehozott parlamenti választást kell kiírnia, bő két és fél évvel a rendes határidő előtt. Hírek szerint Mattarella ezt mindenképp szeretné elkerülni.

Persze egyéb megoldások is lehetségesek. Egyik ötletet a (szex)botrányairól is ismert Silvio Berlusconi többszörös exkormányfő, a Forza Italia párt jelenlegi vezetője fogalmazta meg. Ennek lényege: átmeneti nemzeti egységkormány létrehozása a parlamenti pártok zömének bevonásával. Az ideiglenes testület azonban csak a járvány idején vezetné Olaszországot, utána előrehozott választás következne, legkésőbb az idén ősszel.