2024. április 26., péntek

Töretlen érdeklődéssel a kutatások iránt

Márciusban kerül sor a Tantárgyháló döntőjére

A Tantárgyháló elnevezésű verseny felhívását tavaly ősszel hirdette meg a Vajdasági Módszertani Központ és az Új Kép folyóirat. A pályázat célja, hogy önálló kutatások megvalósítására ösztönözze az általános és középiskolás diákokat. A versenyre nemcsak egyéniben, hanem párban is lehetett nevezni. Az első fordulóban a jelentkezők november végéig küldhették be az ötletterveiket. Ezután, a második fordulóban az ötlettervek kidolgozása vár a versenyzőkre. Ezeket legkésőbb február 1-jén tudják beküldeni a szervezőknek. A harmadik körben, vagyis a döntőben a diákok személyesen vagy a virtuális térben fogják bemutatni a kutatásukat a zsűrinek. A témaválasztásnál lényeges, hogy egy-egy téma/fogalom köré szerveződjön a munka, illetve az is, hogy a tanulók projektje, kutatása két különböző tudományterületre összpontosítson. Az idei választható témák/fogalmak a pogácsa, az újság/újdonság, a kerék, a karantén, a király, a fogyasztás, a lábnyom, a maszk, a nemzet, az animáció, az összetartozás, az ütem, a hegedű, a varázsló, a folyó, a palack, a Palicsi Játékok és a hullócsillag voltak.

Szálas Tímea, a Vajdasági Módszertani Központ elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy bíznak benne, hogy márciusban a megszokott módon tudják megrendezni a Tantárgyháló döntőjét.

– Most tartunk a verseny második körénél. A résztvevőknek ki kell dolgozniuk az előzőleg beküldött ötletterveiket. Ezt lehet írott formában (dolgozat) vagy mozgókép (videó) formájában. A munkában be kell számolniuk a kutatásuk elméleti hátteréről, valamint bele kell foglalniuk a szerzett ismereteket, a kutatási eredményeket, illetve meg kell nevezniük a felhasznált forrásokat. A pályaművek beküldési határideje február 1-je. A Tantárgyháló döntőjét márciusra tervezzük. A járványhelyzettől függ ennek a megszervezése. Ha ezt nem valósíthatjuk meg, akkor online fogjuk megtartani a döntőt. A versenyre összesen 30 ötlettervet adtak át, ebből tizenhatot az általános iskolai, tizennégyet pedig a középiskolai kategóriában. Egy kicsit kevesebb jelentkező volt, mint az előző években. Valószínűleg a járványhelyzet és a távoktatás is közrejátszik ebben. Nagyon büszke vagyok rá, hogy a járvány ellenére ennyien jelentkeztek – tudtuk meg Szálas Tímeától.

A Tantárgyhálót az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.

MAGYARRA HANGOLVA

Nagy volt az érdeklődés a Magyarra Hangolva dalszövegfordító verseny iránt. Az angol–magyar fordításokból összesen 86 pályázat érkezett 111 tanuló részvételével Vajdaság 23 településéről, köztük Adáról, Bajmokról, Bácsfeketehegyről, Bácsgyulafalváról, Bácskossuthfalváról, Bezdánból, Csantavérről, Felsőhegyről, Gunarasról, Magyarkanizsáról, Óbecséről, Padéról, Palicsról, Péterrévéről, Oromhegyesről, Szabadkáról, Szajánból, Szenttamásról, Telecskáról, Temerinből, Topolyáról, Törökfaluból és Zentáról. Az idei tanévben már német nyelvű dalszövegek fordításával is lehetett pályázni. Ebben a kategóriában 13 pályázat érkezett, 18 tanuló részvételével Csantvérről, Szabadkáról, Törökfaluból és Zentáról. A járványügyi helyzet miatt nem tudták megszervezni a verseny zárórendezvényét, így a zsűri a beküldött pályamunkák alapján díjazta a tanulókat.

A versenybizottság (Bicskei Gabriella magyartanár, Munjin Andrea és Szálas Tímea angoltanárok, valamint Apró Lídia, Kohajda Gizella és Dobó Minich Margit némettanárok) az eredeti dal tartalmának, hangulatának minél pontosabb megragadását, a frappáns, kreatív megfogalmazást, a rímek és a ritmus visszaadását értékelte – olvasható a Vajdsági Módszertani Központ honlapján.

A díjazottakat oklevéllel és a pályázati felhívásban meghatározott értékű könyvvásárlási utalvánnyal jutalmazták. A díjazottak mentora oklevelet és az Új Kép pedagógiai folyóirat 2020. évi számát kapták.

A versenyt a tartományi oktatási titkárság, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma és a szabadkai Maria Theresiopolis Német Egyesület támogatta.

AZ ANGOL–MAGYAR FORDÍTÁS DÍJAZOTTJAI

Arany minősítést kapott Biacsi Natália, a temerini Kókai Imre Általános Iskola tanulója; Deák Imola a padéi Szervó Mihály Általános Iskola diákja, akit Markov Brigitta és Ferencz Nacsa Xénia készítettek fel a versenyre. Arany minősítésben részesült még Gombár Viktor a temerini Kókai Imre Általános Iskolából, akit Tóth Anikó mentorált; továbbá Makra Ernő, az óbecsei Petőfi Sándor Á.I. tanulója, akit Ćuk Daniela készített fel. Ezüst minősítéssel díjazták Horváth-Militicsi Violát, a szabadkai Ivan Goran Kovačić Á. I. diákját. Felkészítő tanárai Tikvicki Zsuzsanna és Kántor Erika voltak. Ezüst minősítésben részesült Süge Zsófia, a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Á.I. tanulója, akinek mentora Süge Katalin volt. Ezüst minősítést kapott még Tóth Réka, a topolyai Nikola Tesla Á.I. diákja, aki Vituska Erna Georgina felkészítésével vett részt a versenyen. Bronz minősítést nyert

Fercsik Judit a péterrévei Samu Mihály Általános Iskolából, akinek mentorai Karácsonyi Gabriella és Károlyi Andrea tanárnők voltak. Bronz minősítést kapott még Kabók Orsolya, a padéi Szervó Mihály Á.I. diákja. Felkészítő tanárai Markov Brigitta és Ferencz Nacsa Xénia voltak. Bronz minősítést nyertek még Ludmány Máté és Rózsa Balázs, a csantavéri Hunyadi János Á.I. diákjai, akiket Juhász Kozma Szuzanna készített fel a dalszövegfordító versenyre. Különdíjasok lettek Egyed Rebeka és Tarkó Trisztán, a bezdáni Testvériség-egység Á.I. tanulói, akiket Major Patrícia mentorált. Különdíjas lett még Dudás Zsófia, a szabadkai Széchenyi István Á.I. diákja, akit Szemű Szilárd készített fel a versenyre. Különdíjat kapott még Kapitány Kornél és Vicsik Adrián, a bezdáni Testvériség-egység Általános Iskolából, akiket szintén Major Patrícia készített fel a versenyre. Ugyancsak különdíjban részesült Fleisz Ákos, az óbecsei Petőfi Sándor Á.I. tanulója, akit Ćuk Daniela mentorált.

A NÉMET–MAGYAR FORDÍTÁS DÍJAZOTTJAI

Arany minősítésben részesültek Barna Emília és Szarka Kitti, a zentai Petőfi Sándor Á.I. diákjai, akiket Szabó Tarapcsik Szilvia mentorált. Arany minősítést kapott Solymosi Nikolett és Kecskeméti Anna, a törökfalui Cseh Károly Á.I. diákjai, akiket Ürményi Ágnes tanárnő készített fel a versenyre. Ugyancsak arany minősítéssel díjazták Takács Barbara, a szabadkai Ivan Goran Kovačić Á.I. tanulójának munkáját, akit Kántor Erika és Hallgató Somogyi Anikó segített a felkészülésben. Ezüst minősítésben részesültek Losonci Máté és Szűcs Dániel Márk, a szabadkai Ivan Goran Kovačić Á.I. diákjai. Mentoraik Kántor Erika és Hallgató Somogyi Anikó voltak. Bronz minősítésben részesültek Károly Csongor és Remete Szabolcs, a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói, akiket Csontos Krisztina készített fel. Szintén bronz minősítést kapott Tóth Adrienn, a törökfalui Cseh Károly Á.I. diákja, akit Ürményi Ágnes tanárnő mentorált.