2024. április 26., péntek

Vakcina csak előzetes bejelentkezés után

Szabadkán eddig több mint 4500-an kapták meg a koronavírus elleni védőoltást

Naponta mintegy négyszáz szabadkai lakos veszi fel a koronavírus elleni védőoltást az új városházán lévő oltóponton. Keddtől csak az előzetesen regisztrált személyek kapják meg a vakcinát.

Szabadkán a múlt héten kezdődött meg a polgárok tömeges immunizációja. Az első napon a Szabadkai Egészségháznak a Pescsara helyi közösségben lévő rendelőjében végezték az oltást, a második naptól kezdve pedig az új városháza termeiben kaphatják meg a polgárok a kínai Sinopharm cég által kifejlesztett védőoltást. Az elmúlt napokban hosszú sorok alakultak ki az oltópont bejáratánál, ugyanis a korábban regisztrált, és megadott időpontra érkezők mellett olyanok is szerették volna felvenni a védőoltást, akik nem regisztráltak, vagy nem a meghatározott időpontban érkeztek. Az oltást végző személyek a korábbi hírek szerint igyekeztek azokat is beoltani, akik nem regisztráltak, vagy nem a megfelelő időben jelentek meg. Volt olyan nap is, amikor a listákon szereplő körülbelül négyszáz személy helyett csaknem hatszáz polgár kapta meg a védőoltást. Az illetékesek erre úgy reagáltak, hogy azokat, akik nem regisztráltak, az Eugen Kumičić utcában lévő rendelőbe irányították. Ez a megoldás azonban csak rövid ideig volt érvényben, hisz egy országos szintű döntés értelmében csak azok kaphatják meg a vakcinát, akik vagy az eUprava weboldalán vagy telefonon regisztráltak.

Kedden ellátogattunk az új városházán lévő oltópontra, ahol megbizonyosodhattunk arról, hogy ezúttal nem sokan várakoztak a vakcina felvételére. Ezt a délelőtti váltás koordinátora, dr. Nikola Filipović is megerősítette, aki beszámolt arról, hogy hogyan folyik az oltás.

Szigorúbb szabályok a torlódások elkerülése érdekében (Fotó: Gergely Árpád)

Szigorúbb szabályok a torlódások elkerülése érdekében (Fotó: Gergely Árpád)

– A délelőtt folyamán minden rendben, a meghatározott protokoll szerint haladt. A mai naptól kezdve csak a korábban regisztrált páciensek kaphatják meg a védőoltást, éppen ezért nincs akkora tömeg, és nincsenek elégedetlenkedők sem. A Kumičić utcai rendelőben nem végzik a védőoltások beadását. Napi szinten körülbelül négyszáz korábban bejelentkezett személyt oltunk be, de ez azokkal, akik soron kívül jöttek az oltásra, az elmúlt napokban a hatszázat is elérte. Vakcina van elég, ezért arra kérjük a polgárokat, hogy tartsák be a protokollt, és csak a megadott időpontban jöjjenek – nyilatkozta Nikola Filipović, aki azt is elmondta, hogy az eddigiek során több mint 4500 polgártársunk kapta meg a koronavírus elleni védőoltást.

Az új városháza épületében lévő oltóponton három rendelőben végzik a polgárok oltását. A vakcina felvétele után a pácienseknek óvatossági okokból húsz percig az erre fenntartott teremben kell várakozniuk. Ottjártunkkor körülbelül húszan várakoztak ebben a teremben.

Lapunknak egy neve elhallgatását kérő 69 éves, korábbi egészségügyi dolgozó nyilatkozott.

– Semmi különöset nem érzek, ugyanúgy érzem magam, mint a védőoltás felvétele előtt. A vakcinákat azért gyártják, hogy megvédjék az embereket, és én is azért vettem fel, hogy megvédjem saját magamat és a körülöttem lévőket. Nem tartozom a védőoltás-ellenesek táborába, én, mint korábbi egészségügyi dolgozó, támogatom a vakcinákat – fogalmazott beszélgetőpartnerünk.

A bajmoki Angelina Tatalovićot fia regisztrálta a védőoltásra.

– Tizenöt perce kaptam meg a vakcinát, és egyelőre nem érzek semmiféle negatív mellékhatást. Azért döntöttem a vakcina felvétele mellett, hogy ne kelljen tovább félnem a koronavírustól. 68 éves vagyok, és úgy gondolom, ezzel a vakcinával védettnek érezhetem magam. A múlt héten a fiam jelentett be telefonon a vakcinára – fogalmazott Angelina Tatalović.