2024. április 26., péntek

Bízva az idei évben

Tavalyi terveiből nagyon keveset tudott megvalósítani a Gunarasi Gazdakör – Az idén is a szokásos tevékenységet tervezik, bíznak a járványhelyzet enyhülésében – A gazdák informálása az onlin


Gunarason számos civil szervezet működik, a Gunarasi Gazdakör az aktívabbak közé tartozik. A gazdák munkaakciókon, előadásokon és szakmai kirándulásokon vesznek részt az év során, a 2020-as év azonban felborította a szokásos tevékenységeiket, tudtuk meg Király Zoltántól, a gazdakör elnökétől.

Király Zoltán, a Gunarasi Gazdakör elnöke

Király Zoltán, a Gunarasi Gazdakör elnöke

– Az év elejére betervezett tevékenységeinket meg tudtuk valósítani, a gazdaképző előadások január–február folyamán lezajlottak, a parasztbált is sikerült megtartanunk. A tavaszi munkaakciónk már sajnos elmaradt, akárcsak a mezőgazdasági kiállítások látogatása. A legnagyobb rendezvényünk a szántóverseny, amely sok embert vonz, de tavaly nem tartottuk meg. A gazdakör irodája azonban egész évben folyamatosan mőködött. Az év utolsó hónapjában sikerült egy kis volumenű munkaakciót is megvalósítanunk. Zúzott kővel leszórtuk azokat az utakat, amelyeket már korábban zúzott kővel töltöttünk fel. Erre azért volt szükség, hogy a kátyúkat, egyéb úthibákat helyrehozzuk. A hibás útszakaszok mellett egyes útlejáratokat is megtöltöttük kővel, valamint a falu központjában az út melletti sávot is feltöltöttük, hogy elkerüljük a balesetek veszélyét – számolt be Király.

Az idei év vonatkozásában a szokásos tevékenységeket szeretné megvalósítani a gazdakör, de ez teljes mértékben a járványhelyzettől függ, fogalmazott a gazdakör elnöke.
– Már most látható, hogy a téli gazdaképző előadások és a parasztbál elmarad. A jelenlegi járványügyi helyzet nem teszi lehetővé, hogy ezeket a rendezvényeket megszervezzük. A tavaszi munkaakciónk is kérdéses, de mi szeretnénk megtartani. Tudni kell, hogy a múlt évre szánt pénzeket, amelyeket nem költöttünk el a rendezvényekre, sikerült átcsoportosítani és eszközbeszerzésbe fektettük. Egy nagyobb teljesítményű gallydarálót vásároltunk, ez előrelépést jelent a munkánk szempontjából. Az eddigi munkaakcióink során elültetett fák metszésénél a gallyakat nem a szeméttelepre visszük, hanem ledaráljuk, és akár tűzrevalóként is fel lehet használni. Emiatt is bízunk benne, hogy a tavaszi munkaakciót valamilyen módon meg tudjuk szervezni. A fák metszésére szükség van, akárcsak más szokásos munkánkra, a dűlőutak javítására. A mezőgazdasági kiállítások látogatása továbbra is a járványhelyzettől függ. Amennyiben lesznek kiállítások, akkor megszervezzük. A szántóverseny megszervezése is bizonytalan, egyelőre nem készülünk rá. Ha meg bírjuk tartani, akkor is valószínűleg szerényebb körülmények között tesszük ezt meg – mondta az elnök, majd arról is szólt, hogy reményei szerint a gazdakör irodája az idén is rendesen tevékenykedhet. Az iroda működése nagyon fontos, mert pályázatok, elszámolások és más adminisztratív dolgokban nyújt segítséget. A múlt évben kevésbé tömegesen fordultak a gazdák az irodához, de ez a kijárási tilalomnak és a kötelező távolságtartásnak is betudható.

Tavaly még megtartották a gazdaképző előadásokat, nagy volt az érdeklődés irántuk

Tavaly még megtartották a gazdaképző előadásokat, nagy volt az érdeklődés irántuk

– A gazdák minimalizálták az iroda látogatásának gyakoriságát, mi viszont megpróbáltunk rövidebb idő alatt, több információt eljuttatni hozzájuk. Ami érdekes, hogy már működik a falu honlapja, és megpróbálunk ezen keresztül bővebb felvilágosítást adni a gazdáknak. Mondhatni, a tájékoztatás eltolódik az online felületek felé, ami idáig nem volt annyira elterjedt. Tudni kell, hogy jelennek meg fiatal gazdák, akiknek mindenképpen használniuk kell a számítógépet ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak – mondta az elnök, majd hozzáfűzte, hogy megpróbálják online és élőben is segíteni a gazdákat.
A tervekről szólva Király azt is elmondta, hogy a gunarasi helyi közösség az idei évben is vásárol majd zúzott követ. A gazdakör tagjai az idén is feltölthetik a sérült útszakaszokat és útlejáratokat.