2024. április 26., péntek

„A közönségért vagyunk”

A topolyai Művelődési Házban farsangiálarc-kiállítás nyílik Bálint-napra

A Művelődési Ház által szervezett programok, rendezvények tagadhatatlanul Topolya kulturális életének magját képezik. Csípe Tímeát, az intézmény igazgatónőjét az elmúlt évről, valamint a közeljövőben megrendezésre kerülő eseményekről kérdeztük.

Csípe Tímea

Csípe Tímea

Mennyire bolygatta meg a Művelődési Ház életét a koronavírus?
–Nem tudjuk, meddig tart ez a helyzet, amelyhez nekünk is alkalmazkodnunk kell. Reményeim szerint az év második felében már teljesen visszaállunk a megszokott munkatervhez. Titkon azt remélem, hogy az idei Topolyai Napok már a hagyományos módon lezajlanak, viszont ebben valahol ott van az a szelet pesszimista gondolkodás is, mert az elmúlt év, szinte március 6-ától abból állt és azzal múlt, hogy meghirdettünk valamit, aztán kénytelenek voltunk elhalasztani, vagy félig telt nézőtérrel tudtuk megtartani. Egyrészt ez kifárasztjaa a munkatársaimat, engemet, és hiszem, hogy a közönséget is. Azt tudni kell, hogy mi a közönség miatt vagyunk! A tíz évig tartó színházterem nélküli űr után volt egy kétéves időszak, mikor telt házakkal, sőt, pótszékes telt házakkal egymást követték a színházi előadások. Folyamatosan azon dolgoztunk, hogy minél több és színvonalasabb színházi előadást hozzunk Topolyára. Ennek megvalósításában nagy partnerünk volt a községi önkormányzat, hiszen önerőből ezt nem tudtuk volna kivitelezni. A járványügyi helyzet miatt csak félig telt nézőtérrel működhetnénk, de természetesen megértjük, hogy az emberek óvatosabbak, és nem szívesen járnak olyan helyekre, ahol tömeg van.
A Művelődési Ház eseményei mennyire tehetők át az online felületre?
– Úgy gondolom, hogy a színházi élmény akkor az igazi, amikor a színházteremben nézzük az előadást. Az élményhez hozzátartoznak azok a beszélgetések is, amelyek a szünetben zajlanak, vagy a jegyátvétel előtt vagy után, egy kávé erejéig. A színházi előadások mellett ezek azok a közösségi élmények, amelyektől megfosztott bennünket ez az időszak. A kiállításainkat feltesszük a Facebook-oldalunkra, illetve a honlapunkra, viszont úgy érzem, nincs nagy értelme online térbe helyezni az alkalmi műsorainkat.

A topolyai Művelődési Ház épülete

A topolyai Művelődési Ház épülete

A közeljövőben terveznek kiállítást?
– A februári időszak, a Bálint-nap, a farsangi és a jelenlegi szájmaszkos időszak összefonásával fogalmazódott meg egy ötlet, hogy minikiállítást szervezzünk, különböző kísérőrendezvényekkel. Szerelem álarc mögött címmel jelentettünk meg egy felhívást, melyre bárki jelentkezhet, egyénileg vagy akár csoportosan – az óvodai, iskolai csoportokra gondolok. Arra kérünk minden résztvevőt, hogy a szerelmi motívumot nagyon szabadon értelmezzék – február 5-éig várjuk a maszkokat, melyek lehetnek akár szemmegnyugtatók, a most divatcikké vált szájmaszkok vagy egész arcot eltakaró karneváli maszkok. A beérkezett alkotásokból február 11-e és 16-a között kiállítást szervezünk, és mellé kísérőrendezvényeket is tervezünk itt, a Művelődési Ház égisze alatt tevékenykedő és méltán elismert Mosolycsaló gyermekszínjátszó-csoportunk közreműködésével, valamint más szervezetekkel is, melyek egy-egy performansszal színesebbé teszik majd a kiállítást.
A maszkokat a Művelődési Ház irodájában, munkanapokon 8 és 14 óra között február 5-éig adhatják át a pályázók.