2024. április 27., szombat

Nagyobb tempóban

A tömeges immunizáció a Tisza mentén is jól halad

Miután szerdán országszerte megkezdődött a lakosság Covid-19 elleni oltása, csütörtökön nagyobb tempóban haladt a munka a Tisza menti községekben is.

Zentán tegnap száznegyvennégy személy vette fel a kínai gyártmányú védőoltást. Surján Gusztáv, a Zentai Egészségház igazgatója elmondta, hogy csütörtökön már nagyobb tempóban dolgoztak, mint szerdán, és ötpercenként érkeztek a páciensek.

– Szerdán még tízpercenként volt időpontjuk a polgároknak, csütörtökön viszont ötpercenként jöttek ketten, így dupla annyian kapták meg a vakcinát, mint előző nap. Mint ismeretes, az egészségház első emeletén, a nagyteremben alakítottuk ki az oltópontot, oda várjuk a pácienseket. Továbbra is 8-tól délután 3-ig végezzük az oltásokat. Fontos tudni, hogy a vakcina után 1-2 százalékuknál jelentkezik láz, hőemelkedés, de az nem tartós, 2-3 nap alatt elmúlik, és nem folyamatos. Azért dolgozunk mindenhol ilyen nagy ütemben, hogy minél előbb minél többen védettek legyenek – hangsúlyozta az igazgató.

Adán az egészségházban csütörtökön újabb száztizenhét személy vehette fel a kínai gyártmányú védőoltást. A beoltottak a 75 év feletti korosztályból kerültek ki, de voltak közöttük fiatalabb személyek is, valamint pedagógusok, akik most estek át a vakcináción. Dr. Balog András, az intézmény igazgatója közölte, hogy az oltócsapat kitűnően helytáll, gyorsan és jól dolgoznak, miután felgyorsították az oltási folyamatot, újabban már ötpercenként érkezik két beteg, de ennek ellenére sincs tömeg és torlódás az egészségházban. Elmondta, hogy várhatóan még délután megkapják a beoltandó személyek újabb listáját és hozzá a szükséges vakcinát, amelyet pénteken fognak beadni. Kiemelte, akik most döntötték el, hogy szeretnék felvenni a Covid-19 elleni védőoltást, azok jelentkezzenek be a megadott telefonszámon vagy az eUprava weboldalon, és igényeljék a vakcinát. Megjegyezte, hogy a helyi önkormányzat is működtet telefonos ügyfélszolgálatot, amely a délután folyamán újrahívja és felkéri a listán szereplő, védőoltást igénylő személyeket, hogy másnap mindenképpen jelenjenek meg az oltáson.

A Zentai Egészségházban tegnap 144-en vették fel a védőoltást

A Zentai Egészségházban tegnap 144-en vették fel a védőoltást

Csókán szintén folyamatos az oltás. Az egészségházban eddig több mint ötven személy vette fel a védőoltást, főleg idősebb emberek, akik mind jól reagáltak a vakcinára, és azóta is megfigyelés alatt vannak.

Magyarkanizsán csütörtökön ismét hetvenkét név szerepelt azon a listán, amely szerint érkeztek a védőoltásra bejelentkezettek. Gyólay Karolina, a Magyarkanizsai Egészségház igazgatónője elmondta, hogy csütörtökön és pénteken is hetvenkét személy kaphatja meg a kínai vakcinát a városban. Az idősek számára is javallott ez az oltóanyag, és mint elmondta, az eddig beoltottak közül mindenki jól van, senki sem jelentkezett semmilyen panasszal az oltás felvétele után.