2024. április 27., szombat
SZÓFIGYELŐ

Empatizál

Az empátia a más ember lelkiállapotába való beleérzés, valakinek a helyzetébe való beleélés sajátos képessége. Alfred Adler osztrák pszichiáter szerint, akiben van empátia, az képes látni a másik szemével, hallani a másik fülével és érezni a másik szívével. Magyarul leginkább az együttérez ige fejezi ki az egyénnek azt a képességét, hogy ’átéli más örömét, bánatát’: Arra vár, hogy partnere egyszer csak figyelembe veszi az igényeit, együttérez vele és egy csapásra odaadó társsá válik belőle.

Egy ideje azonban az empátia főnévből képzett empatizál ige használata is terjedőben van. Rendszerint társhatározói vonzattal fordul elő: A viszonyulási munka során az ügyfélszolgálatos sajnálkozik, empatizál a bosszankodó ügyféllel. – Hogy milyen érzés, még mindig csak mi tudjuk, nem az, aki nyitott szívvel empatizál (…) velünk. – Ilyenkor az áldozat valahogy megpróbál mentséget keresni a bántalmazójának, empatizál vele. – Szó esik arról, miért empatizál Mándoki László Greta Thunberggel és a klímasztrájkoló fiatalokkal. – Ettől eltérő helyzet, ha egy drámai helyzetet elmondó barátra figyel, és empatizál vele. – Az illető szinte teljesen azonosul azzal, akivel empatizál, vagy a helyzettel, amelybe beleérzi magát. – Úgy gondolom, a testvérem is jobban elfogad engem, empatizál velem azóta, mivel mindkettőnk lelki- és gondolatvilága világosabb lett egymás számára. – Empatizál a szüleivel, de ez nem azt jelenti, hogy fel is tudja dolgozni. – Válás, szakítás után gyakori, hogy a közös baráti kör jobban empatizál egyik vagy másik féllel. – Mit csinál a jó reklám? Empatizál a fogyasztóval. – Arról tanúskodik, hogy a másik empatizál velünk és nem nőtt túl nagyra az egója. – Az erdélyi nézőnek nem nehéz fogást találni a filmen, könnyen empatizál hőseivel.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Kivételesen nem személyre irányul az empatizál ige, hanem dologra: A szívszorító zenei aláfestés csak erősített a nézői élményen, hogy bizony sokunk empatizál az utcára került, bőrig ázó lámpával.

Érdekes, hogy a beszélőknek egy része vonzat nélkül él az empatizál igével: Annál szívesebben empatizál, s annál találóbban dicsér, ahol csak erre módja nyílik. – Phoebe a hatodik évadban pedig erőmániás, folyton látomásokat hajszol, meg empatizál. – Ez a párbeszéd azt is jelenti: a diák, aki kommunikál, empatizál, toleranciát gyakorol vagy ellenáll. – A kisgyerek még nem is igazán empatizál. – A tárgykapcsolat alakulása, mint énfunkció fontos jellemzői, hogy a személy kapcsolataiban empatizál, manipulál vagy kontrollálni próbál-e. – Jobban lesznek azok a páciensek, akik terapeutája jól empatizál, és ezt hatékonyan a páciens tudtára is adja.