2024. április 26., péntek

Megkezdték a lakosság oltását a Covid-19 ellen

Szerdán több mint kétszáztíz személyt oltottak be a Tisza menti községekben

Az Adai Egészségházban szerdán kezdődött meg a lakosság Covid-19 elleni oltása, amelyben elsőként a 75 év feletti korosztályhoz tartozó személyek részesültek. Ada községbe 72 adag kínai gyártmányú védőoltás érkezett, amelyet szerdán azok a személyek vehettek fel, akiket erre az orvosi vizsgán alkalmasnak találtak. Az első beoltott páciens egyébként 92 éves – tudtuk meg dr. Balog Andrástól, az intézmény igazgatójától.

Reggel 8 órakor kezdtük meg a védőoltások beadását. Két orvos végzi a jelentkezők vizsgálatát, akik tízpercenként kettesével érkeznek. Az oltást délután 3 óráig végezzük, ez idő alatt hetvenkét lakost fogunk beoltani – közölte az oltás alkalmával dr. Balog András. – A kínai vakcina felvételére azokat az embereket hívták be, akik a jelentkezésnél ezt az oltóanyagot kérték, vagy mindegy volt nekik, hogy melyik vakcinával oltják be őket. A vakcina 18 évtől felső korhatár nélkül adható, és nincsenek számottevő mellékhatásai, ahogyan a többi vakcinának sem. Jelentkezhet enyhe bőrpír és duzzanat, valamint gyenge láz, esetleg hidegrázás, de ebben kimerül minden mellékhatás. A kínai vakcina esetében 21 nap múlva el kell végezni a revakcinációt. Az információim szerint ez a védőoltás egy évre ad védettséget. Előfordulhat, hogy valaki nem veheti fel a vakcinát, ezt szűrjük ki az orvosi vizsgálaton. Akut betegség, lázas megfázás esetén nem vehető fel a vakcina, illetve akiknek olyan betegségük van, ami ellenjavallt a vakcinára, azokat eltanácsoljuk. Ezt előre nem tudjuk, mert a bejelentkezésnél nem kérdezik, hogy milyen krónikus betegségei vannak a védőoltást igénylőknek. A védőoltás beadása előtt ezért kötelező az orvosi vizsgálat, ahol az ilyen eseteket kiszűrjük. Az érintett személy vagy későbbi időpontban kapja meg a védőoltást, vagy közöljük vele, hogy soha nem veheti fel a vakcinát, utóbbiak végérvényesen kiesnek a sorból – nyilatkozta az igazgató, aki hozzátette, hogy felkészültek a lakosok újabb csoportjának az oltására. Nem tudják, hogy Ada községből hányan igényelték a védőoltást, de amint megkapják az új névsort és a vakcinát, elvégzik az újabb oltást.

Adán a legidősebb korosztály vehette fel a védőoltást

Adán a legidősebb korosztály vehette fel a védőoltást

Zenta községben szerdán hetvenegy személy vette fel a kínai gyártmányú védőoltást. Surján Gusztáv, a Zentai Egészségház igazgatója elmondta, hogy gördülékenyen ment a folyamat, a páciensek időre jöttek, a bejelentkezettek közül mindössze egy személy nem jelent meg.

Az egészségház első emeletén, a nagyteremben alakítottuk ki az oltópontot, ahol két csapat végzi a munkát két orvossal és nővérekkel. Reggel 8-tól délután 3 óráig oltottunk, a páciensek tízpercenként jöttek, és mindenki jól van. Várhatóan a napokban is folytatjuk a védőoltások beadását, és erről mindig előző nap kapunk értesítést a belgrádi központból, vagyis nem rajtunk múlik, hogy hány személyt oltunk be, és kik kerülnek sorra – magyarázta az igazgató.

Eközben a Magyarkanizsai Egészségházban is megkezdték a tömeges oltást. A koronavírus elleni védőoltást most már az interneten bejelentkezett igénylők is megkapják, és sokan élnek is ezzel a lehetőséggel. Az igazgatónő, Gyólay Karolina elmondta, hogy kedden 210 adag kínai vakcinát kaptak, és várhatóan fennakadás nélkül érkeznek az oltóanyagok.

Két oltópontot jelöltünk ki az intézményünkön belül, amelyeken megállás nélkül dolgoznak a szakembereink. Reggel 8-tól délután 3-ig folyamatos az oltás. Szerdán hetvenkét polgár kapta meg a védőoltást. Köztük a legidősebb 1926-ban született, a legfiatalabb pedig 1954-ben. Azok kerülnek elsőként sorba, akik a kínai vakcinát kérték, vagy a bármelyik oltóanyag opciót választották az interneten. Csütörtökön ismét 72 védőoltást adnak be Magyarkanizsán – mondta az igazgatónő.