2024. április 26., péntek

Oltópont az új városházán

Szabadkán eddig 580-an kapták meg a védőoltást

A jelentkezők a meghatározott protokoll szerint csütörtöktől a szabadkai új városházán vehetik fel a koronavírus elleni védőoltást. Eddig elsősorban az egészségügyben és a szociális intézményekben dolgozók kapták meg a vakcinát. Tovább csökkent a kórházban ápolt fertőzöttek száma.

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet adatai szerint a járványhelyzet a tartomány egész területén továbbra is rendkívülinek tekinthető, és az utóbbi napokban a fertőzöttek számának megemelkedését tapasztalták. Szabadkán huzamosabb ideje ezer alatt van a regisztrált aktív fertőzöttek száma.

A Szabadkai Közegészségügyi Intézet kedden kiadott jelentése szerint az észak-bácskai körzetben 24 óra alatt 26 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak. A legtöbb új fertőzöttet, 24-et, Szabadkán regisztrálták.

A Szabadkai Közkórház keddi jelentése szerint az intézmény koronavírusos légúti megbetegedésekkel foglalkozó rendelőjében az elmúlt 24 órában 23 vizsgálatot végeztek el. Öt beteget további kórházi kezelés céljából az intézményben tartottak. Ezen időszak alatt tíz, korábban a kórházban ápolt személyt engedtek haza; ők az elkövetkező időszakban otthoni karanténban lesznek, és gyógyításuk is otthoni körülmények között folytatódik.

A kórház Covid-részlegében jelenleg 64 beteget ápolnak. Az intenzív osztály koronavírus-fertőzötteknek fenntartott részében nyolc személy gépi lélegeztetésre szorul.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere a köztársasági válságkezelő törzskar ülésén elmondta, hogy csütörtöktől kezdve az új városháza épülete ad otthont a koronavírus elleni tömeges immunizációnak, vagyis ezen a helyszínen fogják megkezdeni a védőoltások beadását – adta hírül a subotica.com hírportál. A polgármester szavai szerint a választás azért esett az említett helyszínre, mivel egy közismert épületről van szó, amely könnyen megközelíthető, a mozgáskorlátozottak számára is elérhető, valamint rendelkezik a megfelelő infrastruktúrával. Az oltópontot az üzembe helyezése előtt fertőtlenítik, és a jövőben is rendszeresen fertőtleníteni fogják. Az új városházán három egészségügyi csapat dolgozik majd két váltásban 8 és 18 óra között.

Az említett oltópont üzembe helyezése előtt a Pescsara helyi közösség területén lévő rendelőben végzik a vakcinációt mindennap 8 és 15 óra között. A Szabadkai Egészségház jelentése szerint ezen rendelő szerdáig nem fogad pácienseket. Azon betegeknek, akik választott orvosa ezen rendelőben van, és csütörtök előtt van szükségük orvosi segítségre, a Karađorđe út 55-ös szám alatt lévő négyes számú rendelőben kell jelentkezniük a 024/557-154-es telefonszámon.

Szabadka polgármestere emellett arról is szót ejtett, hogy a településen eddig 580-an kapták meg a Pfizer-BioNTech cég koronavírus elleni védőoltását. A Szabadkai Közkórház és a Szabadkai Egészségház 224 dolgozója mellett, a szociális intézmények alkalmazottai és felhasználói közül 319-en, valamint 37, 75 évnél idősebb személy kapta meg a védőoltást. Utóbbiak az interneten regisztráltak a vakcinára. Az egészségházba újabb 305 adag Pfizer-BioNTech védőoltás érkezett, amit további egészségügyi dolgozók, valamint az idősek otthonai lakói kapnak meg. Emellett 2100 adag, a kínai Sinopharm cég által kifejlesztett védőoltás is a szabadkaiak rendelkezésére áll.

Azon polgároknak, akik a koronavírus-fertőzés tüneteit tapasztalják magukon, vagyis lázzal, légzési nehézséggel küzdenek, köhögnek, mellkasi fájdalmuk van, illetve nem éreznek szagokat és ízlelésüket is elveszítették, a Szabadkai Egészségház Covid-rendelőiben kell jelentkezniük. A Harambašić, valamint az Eugen Kumičić utcában lévő rendelő mindennap 7 és 22 óra között áll a páciensek rendelkezésére.