2024. március 19., kedd

Sohasem szabad feladni!

A csókai Rákóczi férfikar a járvány idején is aktív maradt – Az egyesület munkájáról Süli Zoltán titkárral beszélgettünk

Sohasem szabad feladni! – mondta karácsony táján folytatott beszélgetésünk alkalmával Süli Zoltán, a csókai II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület titkára, arra a kérdésre válaszolva, hogyan találja fel magát az egyesület a vírusjárvány nyomán kialakult helyzetben.

– Egyesületünket is érintette a számos korlátozással járó vírusjárvány. A Rákóczi férfikarral 25 év alatt bejártunk Vajdaság mellett számos Kárpát-medencei magyarlakta vidéket. Az utóbbi 15 évben, mondhatjuk, népdalkórusok versenyein mindent megnyertünk, a KÓTA Aranypáva díjat, az Aranypáva nagydíjat vagy a Vass Lajos-nagydíjat stb. Aki kicsit is jártas a népzenében, az tudja, hogy ez mit jelent. Másfél évtized alatt folyamatosan nyertük a díjakat, nem csak egy-egy fellángolásunk volt. Minden szemlén, szakmai megmérettetésen ott voltunk, és sorban learattuk a babérokat. Nem dicsekedni akarunk, a díjak önmagukért beszélnek. A szakmai zsűri szerint a csókai Rákóczi férfikar a tíz legjobb Kárpát-medencei kórus között van – mondta Süli Zoltán, majd így folytatta:

– 2020-ban is folytatni szerettük volna a sikeres szereplések sorát, de márciustól a járvány miatt megszűntek a fellépési lehetőségek, lemondták a népzenei rendezvényeket. Bácskossuthfalván szerepeltünk az 1848–49-es forradalom és szabadságharc vajdasági központi megemlékezésén, amikor nyilvánvalóvá vált a korlátozások bevezetése. Mi lesz? Másnap lesz-e kóruspróba? – kérdezték a kórustagok. Hogyne lenne, mondtam én mint egyesületi titkár. Amíg lehetőség van próbákat tartani, mi összejövünk. Alig értünk haza Bácskossuthfalváról, minden művelődési rendezvényt betiltottak, kijárási tilalmat vezettek be. Elhalasztottuk a Rákóczi-emléknap megtartását, pedig már minden elő volt készítve. A meghívók, a plakátok kinyomtatva, a vendégfellépők jelezték részvételüket, rendbe tettük a Rákóczi-szobor környékét, ajándékokat vettünk, de le kellett mondani. Többszöri halasztás után végül szeptemberben sikerült megtartani az emléknapot. Ahogy javult a helyzet, folytattuk a kóruspróbákat, heti két alkalommal gyakoroltunk, és reméltük, hogy még felléphetünk. Szeptemberre terveztük a VII. Csókai Magyar Nemzeti Népdalfesztivál megrendezését is a KÓTA irányításával és zsűrijével. Sajnos a határon túlról nem tudott volna senki részt venni rajta, így e rendezvény megtartását 2021-re halasztottuk. De nem adtuk fel, reménykedtünk a jobb körülményekben, az év végéig azonban csak karácsonyra tudtunk készülni. Ez a felkészülés is az egészségügyi óvintézkedések betartásával, csoportokban zajlott, így hangolódtunk az ünnepre – mesélte a művelődési egyesület titkára, és hozzátette, év közben fellépések híján munkaakciókban vettek részt, folytatták a Vajdaságban egyedülálló, egész alakos II. Rákóczi Ferenc tölgyfa szobor környezetének a rendezését. A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesülettel való szorosabb együttműködés eredményeként elvállalták a székház udvarában lévő nyári pavilon kibetonozását. Itt tudtak összejönni, barátkozni és a munka mellett dalolászni.

A Rákóczi férfikar sohasem adja fel

A Rákóczi férfikar sohasem adja fel

– Évi tevékenységünk kiterjedt a népviseleti öltözetünk pótlására is, mivel sikeresen pályáztunk a Csoóri Sándor Alapnál. Pótoltuk a Bocskai ünnepi öltözetünk hiányosságait, és az újabb kórustagoknak is tudtunk öltözetet biztosítani. Az alaptól felkészítőink utaztatási költségeire és műszaki eszközökre is kaptunk támogatást. Emellett a 2018-as támogatásukból minden tagnak népviseleti betyáröltözete lett. Mi soha nem adjuk fel! Az év második felében is pályáztunk a már megkopott, még a Rákóczi Szövetségtől tíz éve kapott ünnepi öltözetünk lecserélésére. Szép, díszes új Bocskai ünnepi öltözetet varrattunk, amiért hálásak vagyunk a Csoóri Sándor Alapnak. Nehézségek mindig vannak és lesznek is, de ha pozitívan gondolkodunk, akkor a nehéz körülmények ellenére van értelme a munkánknak. Előbb-utóbb megtérül a befektetett igyekezet. Bízunk benne, hogy a 2021-es év egészségügyi szempontból sokkal jobb lesz, és folytathatjuk a népdal, a népzenei kultúra ápolását – foglalta össze a múlt évet Süli Zoltán, a Rákóczi férfikar titkára.