2024. április 27., szombat

Stellantisba olvadó gépkocsigyárak

A kragujevaci üzemben kedvezőbb munkafeltételeket várnak a Fiat és a PSA egyesülésétől

A hétvégén sokak szerint új időszámítás kezdődött a gépkocsiiparban. Két igen jelentős autógyártó cég, az olasz–amerikai Fiat Chrysler Automobiles N.V. (FCA) és a francia PSA egyesülésével Stellantis N.V. néven megalakult a világ negyedik legnagyobb járműipari vállalata.

A tárgyalások a két cég egységesítéséről zárt ajtók mögött már tíz évvel ezelőtt megkezdődtek. A hivatalos bejelentésre viszont 2019 októberéig várni kellett, a megvalósítást pedig a koronavírus hátráltatta az elmúlt év során.

Az összeolvadás első hivatalos napján, azaz hétfőn a befektetők „megrohamozták” az új vállalat részvényeit. A milánói tőzsdén 12,758 eurós eladási árfolyamról indultak a Stellantis részvényei, majd néhány órával később 13,2 euróra emelkedett értékük.

A FCA-ban gyártják az Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Ram, Maserati modelleket, a cég 200 ezer alkalmazottat foglalkoztatott világszerte. A PSA vállalathoz öt márka tartozott, a Peugeot, Citroën, DS, Opel, Vauxhall, valamint a részét képezte a Free2Move nevű mobilitási szolgáltatás is. A továbbiakban a Stellantis N.V. néven működő mamutvállalat 400 ezer alkalmazottat tervez foglalkoztatni, és 14 autómárka gyártását tűzte ki célul, többek között a Fiat, a Chrysler, az Opel, a Peugeot, a Citroën, a Jeep, a Maserati és az Alfa Romeo márkájú gépkocsikat készíti a jövőben.

A vállalatcsoportot a PSA korábbi vezérigazgatója, Carlos Tavares irányítja, az igazgatótanács elnöki tisztségét John Elkann tölti be. Az utóbbi személy nem más, mint a Fiat alapítójának, Giovanni Agnellinek az unokája, akinek családja, a francia Le Parisien lap jelentése szerint továbbra is 14,4 százalékos részesedéssel rendelkezik a vállalatcsoportban. További jelentős részvényes a Peugeot család és a francia állam.

A PSA és a Fiat-Chrisler egyesülése a becslések szerint akár ötmilliárd eurós megtakarítást is hozhat évente, a gyártási költségekben és a kutatásban egyaránt. John Elkann elnök derúlátóan látja a jövőt, véleménye szerint minden feltétel adva van a sikerhez.

– A következő évtizedekben újrafogalmazzuk a mobilitást, ahogyan azt elődeink is tették, minden eszköz és tudás a kezünkben van ennek megvalósításához – jelentette be az elnök a Borsa Italiana weboldalán készült videóban.

A kihívások pedig igen sokrétűek, a meglévő modellek elektromotorossá alakítása, a járvány miatt a használt gépkocsik, illetve a gépjárműbérlés felé forduló személyek kegyeinek újbóli megnyerése, az egészségügyi óvintézkedések miatt akadozó gyártósorok problémája, de nem elhanyagolható gond a gépjárművek iránti kereslet csökkenése sem. Példának okáért, 2020 folyamán a PSA globális értékesítése 27,8% -kal esett vissza.

A szakszervezetek vegyes érzelmekkel fogadták a két vállalat egyesülését, voltak, akik kikerülhetetlennek tartják, mások pedig gyanakvóan figyelnek. Legtöbbjük szerint egy év múlva már pontosabban látható lesz, milyen irányba is halad ez a történet. A Fiat 500L modelleket gyártó szerbiai üzem dolgozóinak is vannak elvárásaik. Saša Đorđević, a kragujevaci FCA szakszervezeti elnöke több munkát és magasabb fizetéseket vár el a két vállalat összeolvadásától. A Betának adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy az egyesüléssel még inkább multinacionális jellegűvé válik a cég, valamint termékeinek a piaca is bővül.

– A multinacionális vállalat részét képező kragujevaci gyár dolgozói a termelés növekedésére, egy új modell gyártására, nagyobb foglalkoztatásra és magasabb fizetésekre számítanak – mondta Đorđević.

A szakszervezeti elnök szerint az is elképzelhető, hogy egyre több bedolgozó cég ver gyökeret Szerbiában ennek köszönhetően, de mindehhez idő kell, hiszen az egységesítési eljárás is hosszan tartó folyamat.