2024. április 27., szombat

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet igazgatóját jelölték a Februári Díjra

A városi képviselő-testület keretében működő díjodaítélő és ünnepnap-meghatározó bizottság tegnapi ülésén úgy döntöttek, hogy az idei Februári Díjra dr. Vladimir Petrović epidemiológust, az újvidéki Orvosi Kar professzorát és a Vajdasági Klinikai Központ igazgatóját jelölik.

A végső döntést az újvidéki képviselő-testület ünnepi ülésén mondják majd ki.

A díjodaítélő és ünnepnap-meghatározó bizottság tagjai a tegnapi ülésen elmondták, hogy dr. Vladimir Petrovićot a Februári Díjra az Orvosi Egyetem és a Radosno detinjstvo Gyermekintézmény javasolta. Az ajánlásokban az áll, hogy a Petrović több mint 90 tudományos és szakértői publikációt szerzett, ezekből több értekezés világhírű szakfolyóiratokban is megjelent, és az Orvosi Kar legismertebb szakértői közé tartozik. Tagja volt az Egészségügyi Minisztérium és a tartományi egészségügyi titkárság által szervezett több szakértői munkacsoportnak, és bizottságnak, olyanoknak, amelyek keretében nagymértékben hozzájárult az újvidéki, a tartományi és az országos járványügyi helyzet stabilizálásához. Tagja volt és vezette a Vajdasági Járványügyi Szolgálatot az elmúlt tíz évben, sokat tett a sertésinfluenza, a kanyarójárvány és a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Több közegészségügyi programnak a szerzője, amelyeknek köszönhetően sikerült magasabb szintre emelni a tartományi közegészségügyi szolgáltatásokat. A városi projekteken keresztül sikerült jelentős előrelépést elérnie a humán papillomavírus elkülönítésében, az újvidéki önkormányzat kezdeményezésére pedig kidolgozta az egyetemi kollégáival karöltve az AIDS fertőzés elleni immunizációs programot, amelyre a későbbiekben nagyon sokan jelentkeztek.

A Februári Díj társadalmi elismerést azok az újvidékiek kapják, akik a legtöbbet tettek Újvidék szabad szellemű hagyományainak, polgárai egységének ápolása érdekében, kimagasló tevékenységet folytattak városunk hírnevének öregbítéséért. A díjat február elsején (1748-ban ezen a napon nyilvánították Újvidéket szabad királyi várossá) adják át. A díjazott az idén a galambot ábrázoló szobrocska mellett 130 ezer dinár pénzjutalomban is részesül.