2024. május 4., szombat

Máris vége a télnek?

Igazi januári napokat tudhatunk a hátunk mögött

Az enyhe decembert követően kijelenthetjük, hogy január első felében a tél is megérkezett a régiónkba. A hőmérséklet az elmúlt napokban huzamosabb időre –10 °C alá süllyedt, és ennek köszönhetően tartós hótakaró alakult ki, amely azonban az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban el fog olvadni.

Egy hete arról adtunk hírt, hogy az előrejelzések szerint az egész régióban havazás várható. A hó azután a hétvégén érkezett meg, és Szabadkán és környékén vasárnap reggel arra ébredhettünk, hogy amíg mi a szobánk melegében aludtunk, a világ fehérbe öltözött. A palicsi meteorológiai állomás adatai szerint a havazás a szombatról vasárnapra virradó éjszaka egy órakor vette kezdetét, és változó intenzitással, kisebb szünetekkel vasárnap a késő délutáni órákig folytatódott. A hótakaró vastagsága négy centiméter volt. A meteorológiai állomástól kapott információink alapján a vasárnapi volt az idei tél első olyan napja, amikor a legmagasabb nappali hőmérséklet is fagypont alatt maradt, a kora délutáni órákban –2 °C-ot mértek. Hétfő reggel –11 °C-ig süllyedt a hőmérséklet, és a napos idő ellenére egész nap nem emelkedett 0 °C fölé. A hótakaró vastagsága egy centiméterre csökkent.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A szabadkai utak, járdák, terek karbantartását a verbászi székhelyű Extra Auto Transport cég végzi. A vállalat munkatársa, Miloš Ljubisavljević lapunknak elmondta, hogy a téli szolgálat vasárnap 11 órától 20 óráig másodfokú mobilitásban volt. Ezt követően másodfokú készenlétben álltak, hétfő reggel óta pedig készenlétben vannak. A vasárnapi akcióban nyolc kamion, hét kisebb speciális úttisztító gép és 45 munkás vett részt.

– A legnagyobb hangsúlyt arra fektettük, hogy megakadályozzuk azt, hogy az utakon jégburkolat keletkezzen. Habár az utakon nem volt sok hó, nedvesek voltak, a hőmérséklet pedig fagypont alatt volt. A téli szolgálat tervei és programja alapján körülbelül 254 kilométer helyi jellegű és városon belüli utat, 100 000 négyzetméternyi járdát és 57 000 négyzetméternyi kerékpárutat tartunk rendben – fogalmazott Miloš Ljubisavljević, aki azt is kifejtette, hogy egy-egy akció során 90–100 tonna sót szórnak ki.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése szerint a keddi hideg reggelt követően fokozatosan emelkedik a hőmérséklet, és a legmagasabb nappali hőmérséklet a hét második felében a +10 °C-ot is meghaladhatja. Ezzel együtt csapadékos időre van kilátás. Pénteken és szombaton esőzés várható.