2024. április 19., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Egymillió adag kínai vakcina

Ma és holnap újabb szállítmány oltóanyag érkezik az országba

A szombat esti adatok szerint eddig több mint 22 ezer szerbiai polgárt oltottak be a koronavírus elleni vakcinával, a múlt hét folyamán pedig mintegy 280 ezren jelentkeztek az e-Uprava portálon keresztül a felvételére, nyilatkozta Mirsad Đerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára tegnap az RTS-nek. Az államtitkár kiemelte, hogy a hétvégi oltási folyamat fennakadás nélkül zajlott, a beoltottaknál pedig mellékhatások elvétve jelentkeztek. Mirsad Đerlek elmondta, hogy a hét folyamán új oltópontokat terveznek megnyitni, a tervek szerint az ország területén háromszáz ponton óránként 50–100 embert oltanak majd be. Reményét fejezte ki, hogy a hét folyamán megnégyszereződik vagy akár megötszöröződik a beoltottak száma. A héten bevonják a tanügyben és a médiában dolgozókat is az oltási prioritás körébe, mondta az államtitkár.
Egymillió adag Sinopharm kínai koronavírus elleni védőoltás érkezett szombaton délelőtt a belgrádi Nikola Tesla repülőtérre. Aleksandar Vučić szerb államfő a sajtónak adott helyszíni nyilatkozatában elmondta, Szerbia az első ország Európában, mely megszerezte a kínai védőoltást, és az egyetlen, mely már háromféle vakcinával rendelkezik. Hozzátette, ő a kínai vakcinát veszi fel, s mint mondta, a védőoltás használatának engedélyeztetését követően kezdődhet meg azoknak az egészségügyi dolgozóknak az oltása, akik ezt a vakcinát választották.
Az államfő bejelentette, hogy újabb vakcinaszállítmányok érkeznek Szerbiába, pontosabban ma 19 500 adag érkezik a Pfizer-BioNTech német–amerikai oltóanyagból, holnap pedig 250 ezer adag várható a Szputnyik V orosz vakcinából. Vučić szavai szerint még nem tudni, mikor érkezik meg az a 460 000 adag AstraZeneca védőoltás, amelyet Szerbia igényelt, emellett tervben van még a Moderna oltóanyag beszerzése is.