2024. április 27., szombat

Harminc centi hó egy éjszaka alatt

Közlekedési és áramszolgáltatási gondokat okozott Dél-Szerbiában

A múlt héten az eső és a hóolvadás következtében kialakult áradások, most pedig ismét a hó nehezíti a helyzetet egyes dél-szerbiai községekben. Jelentős mennyiségű hó hullott Nova Varošban és környékén, ami miatt teljesen megbénult a közlekedés a vidéken, komoly gondok merültek fel az áramszolgáltatás terén is vasárnap délután a szűnni nem akaró havazás miatt. Radosav Vasiljević polgármester arról számolt be hétfőn, hogy villanyáram nélkül maradt a városka és a környék falvainak nagy része a központi trafóállomáson keletkezett károk miatt. Mivel elment az áram, megszűnt a fűtés is azokban az intézményekben és lakóépületekben, amelyekben árammal működtetik a központi fűtést. A tanintézményekben sem volt fűtés – erre azonban egyébként nem mutatkozott nagy szükség, hiszen a hó járhatatlanná tette az utak többségét, így a gyerekek nem indulhattak iskolába a tanév második félévének első napján. A város területén működő és megközelíthető általános és középiskolákból is hazaküldték a diákokat az áram- és fűtésgondok miatt. Bírálóan fogalmazott a polgármester: az illetékeseknek meg kellene már nézniük, mi a gond a trafóállomással, túl gyakran fordulnak elő áramkimaradások, az lenne a megoldás, ha nem kellene minden télen szembenézni a fűtetlen tantermek és intézmények problémájával – jelentette ki Vasiljević.

A legkiadósabb hóhullás mégis Ivanjica község területén volt, hétfőre virradóra újabb harminc centiméteres takaró alakult ki, a környékbeli hegyeken így már fél méternél is magasabb ez a takaró. Momčilo Mitrović polgármester közölte, hogy a kiadós havazás ellenére sikerült eltakarítani a havat a falvak közötti útszakaszokról, így az iskolák a tervek szerint megkezdhették tegnap reggel az oktatást. Az utak tisztítása folyamatos – mondta.

Sok hó esett Lučani térségében is, Milivoje Dolović polgármester azonban kifejtette, hogy a legfontosabb útvonalakról időben eltakarították a havat, és nem voltak áramkimaradások sem. A kisebb falvak is megközelíthetők.