2024. április 23., kedd

A szabadúszók képviselőivel tárgyalt a kormányfő

Megegyezés született a tárgyalások folytatásáról

Ana Brnabić kormányfő megbeszélést folytatott az interneten dolgozók egyesületének képviselőivel, akikkel a külföldről jövedelmet megvalósító magánszemélyek adó- és járulékkötelezettségeinek megoldásáról tárgyalt. A megbeszélésen részt vett Siniša Mali pénzügyminiszter és Dragana Marković, az Adóigazgatóság igazgatója is.

A kormány közleménye szerint a jövő héten megbeszéléseket folytatnak az Interneten Dolgozók Egyesülete, a Pénzügyminisztérium, a munkaügyi, foglalkoztatási, veterán- és szociális ügyekkel foglalkozó minisztérium, valamint az Adóhivatal képviselői a jelenlegi helyzet leghatékonyabb és legátláthatóbb megvitatása céljából.

A beszélgetőtársak egyetértettek abban, hogy a külföldről jövedelmet kereső személyek bizonyos kategóriáira, például azokra, akik szerencsejátékkal keresnek, vagy egy napra szóló lakásbérbeadással valósítanak meg jövedelmet, speciális kategóriaként kell tekinteni.

Ana Brnabić rámutatott, hogy a kormány készen áll a probléma megoldására, de nem engedheti meg az állam adórendszerének összeomlását. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy 2018-ban a kormány megkönnyítette a cégalapítást a fiatalok számára azzal, hogy az első üzleti évben adómentességet kaptak az említettek. Hozzátette, hogy egy új törvény kidolgozása van folyamatban, amely a rugalmas munkaformákat szabályozza majd. A kormányfő felkérte az egyesület képviselőit, hogy csatlakozzanak a törvény kidolgozásával foglalkozó munkacsoporthoz.

A miniszterelnök szerint a kormány célja, hogy mielőbb megtalálják a megfelelő megoldást, hogy az interneten dolgozók folytathassák üzleti tevékenységüket és jövedelemhez jussanak.