2024. április 27., szombat

Armin Laschet lett a német CDU új elnöke

Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnököt választották szombaton a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnökévé a leköszönő Annegret Kramp-Karrenbauer helyére.  

A pénteken kezdődött kétnapos online kongresszuson a merkeli politika folytatását hirdető Laschet 521, a hagyományos konzervatív politika hívének számító Friedrich Merz 466 szavazatot kapott, a harmadik jelölt, a környezetvédelmet zászlajára tűző Norbert Röttgen pedig a voksolás első fordulójában kiesett.
Elemzők felhívták a figyelmet arra, hogy - az elmúlt csaknem két évtized hagyományaival szakítva - egyáltalán nem biztos, hogy a pártelnök egyben a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltje is lesz a 2021-es szövetségi parlamenti választásokon. Erről csak később születik döntés.

A küldöttek három jelölt közül választhattak, mindhárom Németország legnépesebb tartományából, Észak-Rajna-Vesztfáliából származik. A három jelölt a politikával 2009-ben ideiglenesen felhagyó és az üzletben dolgozó 65 éves Friedrich Merz, az 59 éves, a tartományi miniszterelnöki tisztséget jelenleg betöltő Armin Laschet, valamint az 55 éves volt környezetvédelmi miniszter, Norbert Röttgen volt, aki jelenleg a Bundestag külügyi bizottságának élén áll.

Az előzetes felmérések szerint közülük a német konzervatív szavazók körében az Angela Merkel politikai ellenfelének számító Merz a legnépszerűbb, míg Armin Laschet a merkeli politika folytatását hirdeti. 

A harmadik jelölt, a legkevésbé esélyes Norbert Röttgen volt, aki inkább a merkeli pragmatikus politizálás híve, és mindenekelőtt a párt modernizálását, Laschettel együtt a fiatalok irányába történő nyitást, továbbá a környezetvédelmet nevezte a legfontosabb feladatoknak.

A szombati választáson 991-en szavaztak, négyen pedig tartózkodtak. Az első fordulóban Merz 385 szavazatot, Laschet 380, Röttgen pedig 224 voksot kapott, így előbbi két jelölt jutott a második körbe. Ott Laschetre 521, Merzre 466 szavazat érkezett. Most formális levélszavazás következik, ezt követően január 22-én hirdetik ki a végleges eredményt.

Lashet lesz tehát Angela Merkel utódja. Mint ismert: Merkel 2018-ban jelentette be, hogy lemond a német kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió pártelnökségéről, és a kancellári tisztségért sem indul újra. A német kancellár 2000-ben került a CDU élére, német kancellárként pedig 2005 óta ismeri a világ.

Már a választás előtt is Armin Laschetben, a tartomány kormányfőjében látták széles körben Merkel munkásságának kontinuitását, és úgy tartották, a kancellár is őt látná szívesen a pártvezetői székben. Laschet korábban úgy nyilatkozott, hogy a CDU-t Európa legmodernebb pártjává, a nők, a fiatalok és a bevándorlók számára vonzó politikai tömörüléssé kívánja tenni.