2024. április 26., péntek

FRISSÍTETT – Egymillió adag kínai oltóanyag érkezett Szerbiába

A Szerbiai Újságíró Egyesület kérésére Vučić államfő arra szólította fel a kormányt, hogy az újságírókat is tegyék a prioritási listára az immunizáció során

Nem sokkal 10 óra előtt megérkezett a belgrádi Nikola Tesla repülőtérre az a kínai szállítmány, mely egymillió adag oltóanyagot tartalmazott, a Sinopharm koronavírus elleni védőoltását. A szállítmány érkezésére a szerb államfő a helyszínen várt, vele tartott Csen Bo Kína szerbiai nagykövete, valamint Bratislav Gašić, a biztonsági-információs ügynökség (BIA) vezetője, és Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter.  

– Első állam vagyunk Európában, mely megszerezte a kínai védőoltást, és az egyetlen, mely már háromféle vakcinát beszerzett. Ez hihetetlen! Nem tudom felfogják-e az emberek, mit jelent ez országunknak! Minden bizonnyal én leszek a hatalom részéről az a vezető, aki a kínai védőoltást veszi fel – nyiltatkozta újságírók gyűrűjében a szerb államfő.

Amennyiben a Gyógyszerügynökség engedélyezi a védőoltás használatát, vasárnap, legkésőbb hétfőn megkezdődhet azoknak az egészségügyi dolgozóknak az oltása, akik ezt a vakcinát választották.

Szerdáig 1,4 millió védőoltás érkezik az országba – nyilatkozta a reptéren az államfő. Hétfőn 19.500 adag Pfizer, kedde pedig 250.000 Szputnyik V védőoltás érkezése várható.

A Szerbiai Újságíró Egyesület kérésére Vučić államfő arra szólította fel a kormányt, hogy az újságírókat is tegyék a prioritási listára az immunizáció során.