2024. március 28., csütörtök

Öt személy vehet részt az esküvőn

Kevesebben mondták ki az igent tavaly Magyarkanizsán

Az előző évekhez képest kevesebben kötöttek házasságot Magyarkanizsán 2020-ban. Ennek legfőbb oka, hogy a korlátozások miatt a szerény ünneplésről inkább teljesen lemondtak a fiatalok, ha már nem tarthattak nagy bulit, olyat, amilyet megálmodtak maguknak. A szigorítások most is érvényben vannak, sőt mondhatni, hogy még hatványozottabbak, mint eddig, így a kilátások szerint kevesen fognak oltár elé állni, legalábbis amíg ez a helyzet fennáll. A magyarkanizsai anyakönyvi hivatalban erre az évre eddig mindössze két házasulandó pár jegyeztette elő magát, ami, bár tél van, mégis szokatlan, mert egyéb esetben ilyenkor már jelzik a szándékukat, foglalják a legjobb időpontokat. A termek, a zenészek ilyenkorra általában már egész nyárra le vannak foglalva, de most ez is másképp történik. Vajda Katalin anyakönyvvezető szerint mindennek nem az az oka, hogy kevesebben vagyunk és egyre fogyunk, hanem épp az, hogy ha nem adhatják meg a módját a házasságkötésnek, ahogy elképzelték, akkor inkább elhalasztják azt a fiatalok, abban bízva, hogy ez a helyzet sem tart örökké, és hamarosan eljöhet az ő nagy napjuknak az ideje.

Vajda Katalin

Vajda Katalin

– Az anyakönyvvezetői munkának az egyik legszebb része a házasságkötés, ami nemcsak kötelezettség a mi részünkről, hanem megtiszteltetés is, mivel két ember komoly elhatározását törvényesíthetjük. A legszebb érzések által irányított elhatározásnak így mi is a részesévé válhatunk – mondta Vajda Katalin. – A koronavírus-helyzet sajnos nagymértékben megmutatta nem jótékony hatását ezen a területen is. Ha a 2019-es évhez hasonlítjuk a házasulási kedvet, elmondható, hogy 80 házasságot jegyeztünk akkor, a 2020-as évben ez a szám 61-re csökkent. Huszonöt esetben a házasulandók elhalasztották a házasságkötés időpontját. Voltak olyanok is, akik tavasszal vagy kora nyáron szerettek volna egybekelni, és azt a késő őszre tolták ki, amikor bővebb keretek között tarthatták a mulatságokat is, de vállalták azokat a rendelkezéseket, amelyeket a minisztérium előírt. Volt, hogy harmincan vehettek részt egy esküvőn, de olyan is előfordult, hogy csak tízen lehettek jelen – mesélte az anyakönyvvezető. – A házasulandók nagy része inkább elhalasztotta az esküvő napját, bízva abban, hogy változnak az előírások, és talán ünnepélyesebben tarthatják meg ezt a szép napot, amely mindenki életében az egyik legszebb esemény. Jelenleg érvényben lévő törvényünk azonban nem kedvez pillanatnyilag a házasulandóknak, mert mindössze öt személy vehet részt az esküvőn. Értelemszerűen a fiatal pár, egy-egy tanú és az anyakönyvvezető. Be kell tartani a védőmaszk használatát, a kötelező távolságot és a higiéniai előírásokat is. Ezt nem sokan vállalják be – mondta Vajda Katalin. – Eddig két pár házasodott össze, és mindössze tíz pár van még előjegyezve, de folyamatosan érdeklődnek, azt remélve, hogy feloldódnak ezek a szigorú szabályok, sokan ettől teszik függővé a házasságkötés időpontját – magyarázta az anyakönyvvezető.

Mindazok, akik a közeljövőben szeretnének egybekelni, továbbra is érvényes okmányokkal kell, hogy rendelkezzenek. A szerbiai igazolvány szükséges a házasságkötéshez, az anyakönyvvezetők hivatalból beszerzik, kinyomtatják az anyakönyvi kivonatot és az állampolgársági bizonylatot, illetve a tanúk személyi igazolványára van szükség, ezek alapján készül el a jegyzőkönyv, amely alapján hitelesítik a házasságot. Maga az esküvői szertartás ingyenes, viszont terembérlettel számolniuk kell a házasulandóknak. Magyarkanizsán a nagyterem használatáért 1000 dinárt kell fizetni, ám ha valaki különleges helyszínen szeretne házasságot kötni (ami jelen pillanatban nem lehetséges, de remélik, hogy a közeljövőben erre is lesz lehetőség), akkor 12 000 dinárt kell fizetniük a házasulandóknak.