2024. április 26., péntek

Áprilisban érkezik James Bond?

Nehéz év után, új filmek vetítése előtt az Eurocinema mozi

A filmipart igencsak próbára tette a koronavírus-járvány. A mozik az elmúlt évben hónapokra bezártak, a filmforgatások leálltak és számos film premierjét hosszú időre elhalasztották. Így a mozik közönsége leginkább a képernyőkön vagy a világhálón keresett magának néznivalót. Szabadkán sem volt más a helyzet. A Szabadegyetemen található Eurocinema mozi is nehéz évet tudhat maga mögött. Erről Eva Zrnić, a Szabadegyetem kulturális eseményeinek menedzsere számolt be lapunknak.

– Az előző év, mint ahogy szinte minden intézménynek, vállalatnak, úgy nekünk is katasztrofális volt. Pedig 2020 jól indult. Több nagy nézettségnek örvendő filmet is levetíthettünk, mint például a Szolga című orosz alkotást, az amerikai Bad Boys – Mindörökké rosszfiúk című akció-vígjátékot vagy a Jég című orosz művet. Ezek lettek az előző év legnézettebb filmjei is. Emellett a hazai alkotások is népszerűek voltak, mint például a Hétvége apuval (Vikend sa ćaletom) című film – mondta Eva Zrnić.

Az Eurocinema hosszú ideig, márciustól szeptemberig zárva volt, az újranyitás óta pedig a járványügyi előírások miatt csak korlátozott számban fogadhat nézőket.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Szeptember elsejétől kezdtük újra a vetítéseket. Ekkor még a megengedett harminc százalékos kapacitást sem tudtuk megtölteni. Egy vetítésre körülbelül tizenöt-húsz néző váltott jegyet. Ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy új filmek alig jelentek meg ebben az időszakban, így repertoárunkon régebbi filmek szerepeltek. Néhány hete azonban már új alkotásokat is műsorra tűzhetünk, mint például a Fantasztikus utazás Óz birodalmába című animációs filmet, vagy a Wonder Woman 1984 című DC-képregényfilmet. Ezekkel ismét meg tudtuk tölteni a mozitermet. Összességében elmondható, hogy amikor új filmjeink vannak, akkor a nézők is visszatérnek hozzánk. Reménykedünk, hogy a filmforgalmazók az elkövetkezőkben egyre több új filmmel tudnak majd ellátni bennünket – mesélte Eva Zrnić.

A menedzser a fentiekhez hozzátette, hogy több filmpremier is várható az év első felében. Február folyamán két új hazai film, az Egyetlen kiút (Jedini izlaz) című thriller és a Túl személyes (Previše lično) című romantikus vígjáték kerülhet műsorra, márciusban a Kingsman 3, áprilisban pedig remélhetőleg a Nincs idő meghalni címet viselő James Bond-filmre is jegyet válthatunk, amelynek bemutatóját már többször is elhalasztották.

A nézők természetesen továbbra is csak a hatályban lévő járványügyi előírások tiszteletben tartása mellett ülhetnek be a nézőtérre.

– Az intézkedések maradtak a régiek. Kapacitásunk harminc százalékát használhatjuk, ami azt jelenti, hogy körülbelül negyven ülőhely áll a nézők rendelkezésére. A maszk viselete kötelező. A járványhelyzet miatt az online jegyvásárlás is szünetel a honlapunkon, éppen azért, hogy a vetítések előtt az ülésrendet az előírásoknak megfelelően tudjuk alakítani – magyarázta Eva Zrnić.