2024. április 24., szerda

Joe Biden megválasztott elnök a kormányzatra hagyja Trump elmozdításának kérdését

Joe Biden megválasztott amerikai elnök Donald Trump jelenlegi elnök kormányzatára hagyja Trump elmozdításának kérdését – közölte nyilatkozatban Andrew Bates, Joe Biden egyik tanácsadója.

Hozzátette, hogy a leendő elnök és alelnök – Kamala Harris – „kötelességeikre összpontosítanak", a hatalomátvételi munkára és január 20-án esedékes beiktatásukra, ezért "Mike Pence alelnökre, a kormányzatra és a kongresszusra hagyják a döntést.
Trump elmozdítása a Capitolium épületének szerdai ostroma miatt merült fel, nevezetesen, hogy abban szerepet játszhatott „gyújtóbeszéde".
Az elnök elmozdítása az Egyesült Államok alkotmányának 25. módosítása alapján történhet, amely kimondja, hogy a kormány tagjai szavazattöbbséggel átruházhatják az alelnökre az elnöki jogkört, ha az elnök képtelen ellátni feladatait.
Mike Pence – sajtóértesülések szerint - ellenzi az elmozdítást, jóllehet demokrata pártiak mellett több republikánus párti politikus is arra szólította fel a kormányzatot, hogy alkalmazza a 25. módosítást.
Ugyanezt sürgette csütörtökön – méghozzá azonnal kezdeményezve – a képviselőház jogi bizottságának elnöke, Jerrold Nadler is nyilatkozatban.