2024. április 27., szombat

A legjobb tíz

Túlnyomórészt vajdasági színházak produkcióit ajánlja a Belgrade Edt Culture blog, köztük két magyar nyelvű előadást

Marko Radojičić országunk kulturális életét népszerűsítő Belgrade Edt Culture blogja nemrég tízes listát állított össze azokból a 2019 októberétől 2020 decemberéig bemutatott szerbiai előadásokból, amelyeket a legjobbaknak, ennél fogva ajánlásra méltónak tart. Ahogyan azt a blogon olvashatjuk, hálátlan feladat egy ilyen lista összeállítása, tudva azt, hogy ebben a periódusban a járványhelyzet mekkora mértékben befolyásolta a színházak működését, szinte ellehetetlenítette azt, ha pedig játszottak is, a nézőtéren csupán kis létszámú közönség ülhetett. A tízes lista negyven megtekintett előadásból állt össze, néhány produkció egyelőre azért maradt ki, mert zárt körű volt a bemutatója, vagy csupán néhányszor játszották és el sem jutott vendégjátékokra. A listán térségünk legkiemelkedőbb rendezői szerepelnek: Boris Liješević, Gorčin Stojanović, Jagoš Marković, Dejan Projkovszki, Kokan Mladenović, Veljko Mićunović, Urbán András, Nikita Milivojević és Slobodan Unkovski.

A blog szerint az első helyezést a Belgrádi Drámai Színház és a Beoart közös produkciója, a Boris Liješević rendezésében készült Čitač című előadás érdemelte ki. A Čitač főszereplője Mirjana Karanović, akit néhány hónappal ezelőtt a palicsi filmfesztiválon is köszönhettünk, akkor a Lifka Sándor-díjat vette át.

A második helyezett az Újvidéki Színház, az Új Várszínházi Fesztivál, a budvai Grad teatar, valamint a szarajevói East West Centar koprodukciója, az Aleksandar Tišma műve nyomán, szintén Boris Liješević rendezésében készült Az ember ára című előadás lett, amelynek egyik főszereplője Elor Emina. A produkciót volt alkalmunk látni néhány hónappal ezelőtt a KDSZ Desiré fesztiválján is, ahol ugyancsak elnyerte a közönség tetszését.

A harmadik helyre a Zombori Népszínház, Đorđe Lebović műve alapján, Gorčin Stojanović rendezte Semper idem című előadása került, a negyedikre pedig a Belgrádi Drámai Színház, Ivor Martinić darabja nyomán, Jagoš Marković rendezésében készült Sumrak bogova című előadása, amelynek a főszereplői egyebek közt a kabaré műsorairól is ismert Milan Lane Gutović népszerű szerb színész, valamint Branka Katić, akit a filmnézők Emir Kusturica Macska-jaj című filmjéből is tudhatnak.

Az ötödik helyen az Újvidéki Színház nagyszabású és nagy sikerű produkciója, a Tolsztoj mű alapján, Dejan Projkovszki rendezésében készült Anna Karenina áll. A címszerepben Béres Mártát láthatjuk, az előadásban egyebek közt Német Attila, Mészáros Árpád, Sirmer Zoltán, László Judit, Pongó Gábor, Dienes Blanka, Ferenc Ágota, Ozsvár Róbert, Banka Lívia, Figura Terézia és Bohocki Martin is játszanak.

A sort a hatodik helyen az újvidéki Szerb Nemzeti Színház, Shakespeare A vihar drámájának motívumait felhasználó, Kokan Mladenović rendezte Bura című produkció áll. Az előadás egyik főszereplője Marko Šelić Marčelo, akit a szabadkaiak onnan is tudhatnak, hogy a tavalyelőtti Desiré fesztiválon adott koncertet.

A hetedik helyen a szabadkai Népszínház Szerb Társulat, Petar Mihajlović darabja nyomán, Veljko Mićunović rendezésében készült Radnička hronika című előadást találhatjuk, amely a bemutatása óta több jelentős díjat is kapott.

Nyolcadik helyre a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, Lars von Trier, Christian Lollike és Vedrana Božinović szövege alapján, Urbán András rendezésében készült Dogville című előadást sorolták. Ebben a produkcióban láthattuk először együtt a KDSZ újonnan kiegészült társulatát, azaz Búbos Dávidot, Fülöp Tímeát, Kucsov Boriszt, Mészáros Gábort és Verebes Andreát.

A kilencedik helyre került az újvidéki Szerb Nemzeti Színház és a Zombori Népszínház közös produkciója, az Ivo Andrić regénye alapján, Nikita Milivojević rendezésében készült Travnička hronika című előadás.

A tízes listát a Jugoszláv Drámai Színház, Dejan Dukovski darabja nyomán, Slobodan Unkovski rendezésében készült Mamu mu jebem ko je prvi počeo című produkciója zárja. Az előadás főszereplői egyebek közt Miki Manojlović, Branislav Lečić és a már fent említett Mirjana Karanović, akiket minden bizonnyal nem kell külön bemutatni a jugoszláv/szerbiai film és színházi előadások kedvelőinek.