2024. április 26., péntek

Seničić: COVID-útlevelek február végétől

Kialakulófélben van a COVID-igazolványok (szerbül: kovid pasoši) bevezetése, ám erre február előtt nem kell számítani – jelentette ki Aleksandar Seničić, az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének (YUTA) igazgatója az N1-nek, és hozzáfűzte, hogy enélkül a közeljövőben valószínű nem utazhatunk külföldre.

Egyelőre csak valószínűsíthető, hogy a dokumentum elektronikus formában készül, és tartalmazni fogja tulajdonosa koronavírussal kapcsolatos adatait, tárolja és igazolja majd a tesztekkel kapcsolatos információkat és az oltási állapotot. Seničić szerint az adatokat egy személyre szóló QR-kódon tárolják majd, amit az utasok a telefonjuk, táblagépük vagy számítógépük segítségével tudnak felmutatni.

A YUTA igazgatója emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-igazolvány ötlete a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetségtől (IATA) származik, a bizonylat segítségével a légi utasszállító vállalatok nagyobb forgalomra számíthatnak, ami lehetővé tenné az idegenforgalom fokozatos újjáéledését.

Az oltási könyv bevezetésére Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter is kitért egy kormányinfón. Szerinte is nagyon fontos okirat lesz a tömeges oltást követő hónapokban.

– Egészen biztosan lesznek ilyen szabályok, nemcsak Magyarországon, hanem Európában mindenütt, tehát az oltási könyv az útlevél vagy a személyi igazolvány mellett egy fontos okirat lesz majd a tömeges oltást követő hónapokban. Majdnem biztos, hogy légitársaságok is fognak ilyen szabályokat előírni. Lesz olyan koncert, focimeccs vagy konferencia, amit nem látogathat, aki nincs beoltva. Az oltottság igazolásához digitális egészségügyi útlevélre lesz szükségünk. A belügyminisztérium már kifejlesztette a technikai hátteret, készül a vakcinaigazolvány – magyarázta Gulyás Gergely.