2024. április 26., péntek

A létszámstopnak vége, az ellenőrzés maradt

Hét év elteltével az idén január 1-jén feloldották ugyan a közalkalmazottak táborának bővítési tilalmát, azaz érvényét vesztette a létszámstop, de a Pénzügyminisztérium árgus szemekkel figyeli minden egyes új alkalmazott felvételét. Eddig kizárólag az erre alakult kormánybizottság adhatott engedélyt egy munkahely betöltésére a közszférában, mostantól a pénzügyi tárca illetékes ellenőrizni, van-e a közvállalatnak vagy a közigazgatási szervnek anyagi fedezete az új foglalkoztatott számára.

Az ellenőrzés pedig alapos, módszerét a köztársasági kormány rendeletben határozta meg. Az előírt eljárás szerint a közvállalatnak vagy az állami szervnek, melynek a meglevő foglalkoztatottak mellett új munkaerőre van szüksége, részletes indoklással ellátott kérelmet kell benyújtania a jóváhagyásban illetékes bizottságnak és a szakminisztériumnak, mégpedig minden hónap 5-éig. Ha az illetékes bizottság indokoltnak találja a kérelmet, a folyó hónap 10-éig továbbítja véleményét a Pénzügyminisztériumnak, amely minden egyes esetet górcső alá vesz. Ha úgy látja, hogy nincs alapja a munkaerő-felvételnek, abból nem is lesz semmi.

A költségvetési rendszerről szóló új törvény, amely 2023. december 31-éig hatályos, bizonyos megkötésekről rendelkezik. Az állami pénzek felhasználóinak előírja, hogy az új alkalmazottak száma legfeljebb a 70 százaléka lehet azoknak a foglalkoztatottaknak, akiknek az előző évben bármilyen alapon megszűnt a határozatlan időre szóló munkaviszonyuk. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha például egy intézményből 2020-ban 10 alkalmazott távozott, akkor az idén ott legfeljebb 7 új embert vehetnek fel. Ha az eltávozottak 70 százalékánál többet szeretnének felvenni, ahhoz külön engedély kell. A korlátozás nem vonatkozik a bírákra, ügyészekre, ügyészhelyettesekre, a felsőoktatásban dolgozó tanárokra, valamint a tudományos kutatóintézetek alkalmazottaira.