2024. április 24., szerda

Korlátozásokkal teli téli szünet

Minden diák szereti a szünetet, kivétel nélkül. Téli vagy nyári szünet, rövidebb vagy hosszabb, lényegtelen, csak szünet legyen és ne kelljen iskolába menni, órákat ülni a padban és tanulni. Az idei téli szünettel elvileg valóra válhatott minden diák álma, hiszen a megszokottnál korábban kezdődött és tovább is tart. A kis- és középiskolás tanulók ugyanis téli szüneten vannak december 21-től január 18-ig, vagyis közel egy hónapig nincs iskola. Gyerekésszel gondolkodva mondhatnánk is, hogy ez milyen jó dolog. A gyakorlat azonban egész mást mutat, hiszen jól tudjuk, hogy a látszat gyakran csal. Hiába tart hosszabb ideig a téli szünet, mert a járványügyi korlátozások miatt, sokkal inkább tiltásokkal és korlátokkal teli időszakká vált, az önfeledt kikapcsolódás, játék, barátkozás és utazás helyett. És ezt nemcsak a felnőttek látják így, hanem az érintett fiatalok is. A koronavírus-járvány miatt a téli iskolai szünet sem olyan, mint amit korábban megszoktunk.

Az idei téli szünetben a korlátozás, a zárlat és a tiltás a kulcsszavak. A járványügyi korlátozások miatt nincsenek sportesemények, zenés-táncos kulturális és kézműves rendezvények, valamint gyerektáborok. A korábbi téli szünetekben számtalan tornát tartottak a gyerekeknek a labdarúgástól az asztaliteniszig. A tornalátogatások pedig nemcsak az egymással való megmérkőzésről, hanem a barátkozásról, a szórakozásról és az utazásról is szólnak. Ezek a korlátozások miatt elmaradtak. A művelődési egyesületben tevékenykedő népi táncos és zenész fiataloknak a karácsonyi ünnepkör a fellépések sorozatát jelentette, akárcsak a táncklubok tagjai számára az esztendő vége. A lehetőséget a bemutatkozásra és annak bemutatására, amit az esztendő során a próbákon, táborokban megtanultak kemény munkával elsajátítottak. Ezek a korlátozások miatt elmaradtak. Akárcsak a különféle téli táborok és a kézműves-foglalkozások, amelyeken a nebulók játékosan és szórakozva tanulhatnak és gyarapíthatják ismereteiket, közben pedig ki is kapcsolódhatnak. Az országhatár zárlata, illetve a karantén-kötelezettség és a megkövetelt költséges vírustesztek miatt a legtöbb családnál elhalasztották az anyaországi kirándulásokat, a mozi és fürdőlátogatásokat is. Jóllehet ezek korábban kihagyhatatlan momentumai voltak a téli szüneteknek. A vendéglők és játszóházak zárlata és a gyülekezési tilalom miatt számtalan gyerekzsúr, a közös szilveszteri ünneplés, valamint a rendszeres diszkós mulatozás és bandázás maradt el vagy korlátozódott néhány órára. Habár a tilalom ellenére a fiatalok megoldják a szilveszterezést és a bandázást, ez még sem olyan zavartalan és kötetlen, mint korábban. A tilalmakat a családi események és kapcsolatok is megszenvedik. Ritkábbak vagy teljesen elmaradtak a nagyszabású családi összejövetelek az idősebbek védelmében. A gyerekek nem töltenek ott napokat a nagyszülőknél, nehogy megfertőzzék őket koronavírussal. És ez senkinek sem jó, sem a csemetének, sem a nagyszülőknek, viszont mindkét korosztálynak fontos lenne a kötelék megerősítésében. Azonban ne feledkezzünk meg azokról sem, akik elkapták a koronavírust és emiatt otthon fekszenek. Esetleg valamelyik családtagjuk betegedett le, ezért hetekre házi karanténba kényszerültek, vagyis szünet helyett házi rabságba, amit még a rendőrség is ellenőriz.

A téli szünetre ez alkalommal leginkább a be- és az elzárkózottság jellemző. Hiszen még az időjárás sem kedvez a gyereknek, mert ha a jelenlegi tavaszi időjárás helyett ténylegesen tél lenne hóval és faggyal, akkor legalább kimehetnének a szabadba szánkózni, csúszkálni, hógolyózni, hóembert építeni és sétálni. Viszont erre sincs lehetőség, ezért a fiataloknak nem marad más hátra, minthogy a virtuális világban meneküljenek. A számítógépek, a táblagépek és a mobiltelefonok közé, aminél nem sokkal károsabb dolog érheti még őket. Nem marad más hátra, minthogy ezt is túl kell élni, akárcsak az egész koronavírus-járványt, és reménykedni, hogy mielőbb vége lesz.