2024. április 27., szombat

Ki és miért hallgatja le az államfőt?

A Belügyminisztérium belső ellenőrzést indított

Kimerítő és részletes nyomozást indítottak el a belügyi hatóságok, hogy feltárják, ki hallgatta le Aleksandar Vučić államfőt – tudta meg a Novosti napilap. A lehallgatásról először az államfő beszélt a napokban az egyik televíziós szereplése során, ami után kiderült, hogy a hatóságok már egy ideje nyomoznak az után, hogy ki és kinek a megbízatásából hallgatta le az államfőt.

A Novosti napilap információi szerint a szigorúan titkos nyomozás már huzamosabb ideje tart. A Belügyminisztérium belső ellenőrzésével foglalkozó szektora jelenleg éppen kihallgatásokat folytat a Bűnügyi Rendőrség Igazgatóságának különleges nyomozási módszerekkel foglalkozó szolgálatának munkatársai körében.

A lehallgatás tényéről és a nyomozásról a napilapnak Aleksandar Vulin belügyminiszter számolt be röviden. Rámutatott, azon munkálkodnak, hogy feltárják az igazságot, ugyanis a Belügyminisztérium feladata, hogy kiderítse, ki hallgatta le az államfőt, és neki kell tenni az ellen is, hogy ez ne történjen meg újra. Arról nem nyilatkozott, hogy mi lehetett a lehallgatás célja, de mint kiemelte, az elkövetők nem jó szándékkal tették.

Mint arra Vučić a televíziós szereplése során rámutatott, tudomása szerint egy–másfél évig folyt a lehallgatása, és mint mondta, ezt ő maga is bizonyítani tudja, sőt azt is gyanítja, hogy ki tette. Vulin belügyminiszter szerint az államfő lehallgatása az államfő és az állam biztonsága elleni merénylet, mert Vučić eltökélt szándéka, hogy felszámolja a bűnszervezeteket.

A napilap a téma kapcsán több szakértőt is felkeresett. Božidar Spasović, az állambiztonság tagja az államfő lehallgatását a Jovanjica-üggyel hozta kapcsolatba, azzal, hogy a marihuánatermesztéssel meggyanúsított Predrag Koluvija a letartóztatásakor azt mondta, hogy magas beosztásban levő tisztségviselő arra szólította fel őt, hogy Andrej Vučićot, az államfő fivérét vádolja az illegális termesztéssel. Spasović szerint ez egy csendes állami merénylet része, hiszen az államfőt csakis a rendőrségen, esetleg titkos katonai rendőrség keretében működő apparátus hallgathatja le, csak ők rendelkezhetnek az ehhez szükséges felszereléssel. Szavai szerint az állambiztonsági szerkezet egy része még mindig a volt államigazgatást képviseli, és a jelenlegi állami politika ellen van.

Ljuban Karan, a katonai információs szolgálat nyugalmazott tisztje szerint viszont a szomszédos államokból és az EU-ból egy új, hibrid jellegű háborút indítottak Szerbia ellen, ugyanis Vučić nem hajlandó lemondani Koszovóról, emellett meg szeretné őrizni az ország katonai függetlenségét is. Szavai szerint a lehallgatás mögött egy vagy több külföldi titkos ügynökség állhat, amelyek kapcsolatban állnak a szerbiai állami szervekkel, de politikai ellenzéket vagy mágnásokat, esetleg bűnszervezeteket támogatnak. Szavai szerint ezek azok az érdekcsoportok, amik azt szeretnék, ha az államfő lekerülne a hatalomról. Karan szerint az államfő transzparens politikát folytat, nincsenek kompromitáló titkai, de a róla szerzett információkkal vissza lehet élni.

Szavait alátámasztva rámutatott, ilyen esetre már volt példa Németországban, amikor a CIA megbízatásából Angela Merkel német kancellárt hallgatták le.

Igor Bečić, a parlament biztonsági szolgálatokkal megbízott bizottságának elnöke a Novosti napilapnak elmondta, már huzamosabb ideje tudomásuk van arról, hogy az államfőt lehallgatják, most már rendelkeznek bizonyítékkal is, így arra szólította fel az illetékes szerveket, hogy végezzenek alapos nyomozást az ügyben, és az eredményekről értesítsék a parlament illetékes bizottságát is.