2024. április 26., péntek

Negatív teszt vagy védőoltás a koronavírus-útlevélhez

Az úgynevezett koronavírus-útlevelet a védőoltás felvételével vagy negatív teszteredmény felmutatásával lehet majd kérvényezni, mondta Aleksandar Seničić, az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének (YUTA) igazgatója, aki hozzátette, hogy a dokumentum valószínűleg elektronikus formában készül el.

A rendszer lehetőséget nyújt az utasoknak, hogy tárolhassák és igazolhassák a tesztekkel kapcsolatos információkat és oltási állapotukat. Seničić szerint az adatokat egy személyre szóló QR-kódon tárolják majd, amit az utasok a telefonjuk, táblagépük vagy számítógépük segítségével tudnak felmutatni.

A YUTA igazgatója emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-útlevél ötlete a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetségtől (IATA) származik, a bizonylat segítségével a légi utasszállító vállalatok nagyobb forgalomra számíthatnak, ami lehetővé tenné az idegenforgalom fokozatos fellendülését.

Seničić arra számít, hogy a koronavírus-útlevelek használatáról világszintű döntés születik.

„Az utasoknak, akik egy bizonyos célállomásra szeretnének eljutni, ilyen típusú útlevéllel kell rendelkezniük, ami lehetővé teszi az idegenforgalmi szektor számára, hogy tovább működjön" – véli Seničić.