2024. április 27., szombat

Szlovén tulajdonba került a Kereskedelmi Bank

December 30-án befejeződött az egyik legnagyobb szerbiai, állami tulajdonban levő pénzintézet, a Kereskedelmi Bank (Komercijalna Banka) eladásának folyamata. A korábbi bejelentésekkel összhangban az Új Ljubljanai Bank (Nova Ljubljanska banka – NLB) szerdán befizette a szerbiai költségvetésbe a részvények 83,23 százalékáért járó 395 millió eurót. A tranzakció több dokumentum aláírásával zárult.

Az átvétel befejező szakaszában a Szerb Nemzeti Bank határozatban adta beleegyezését, hogy a Kereskedelmi Bank az NLB közvetlen ellenőrzése alá kerüljön, és a szlovén pénzintézet átvegye a bank 83,23 százalékát. December elején ehhez megérkezett az Európai Központi Bank elengedhetetlen jóváhagyása is.

Az adásvételi szerződésben megállapított ár átutalásán túl az NLB és a Szerb Köztársaság közötti megállapodás alapján elvégzik a részvények tulajdonjogának átruházását is. Osztalék címén az NLB korábban már kifizetett mintegy 60 millió eurót. A Kereskedelmi Bank legnagyobb részének eladásából összesen mintegy 460 millió euró folyik be a köztársasági költségvetésbe.

A Kereskedelmi Bank privatizációja a Nemzetközi Valutaalappal kötött, hamarosan lejáró megállapodásnak a része.