2024. április 26., péntek

Oltják a világot

Meghaladta a 80 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma – Terjed az „angol mutáns” Európában

A vasárnap reggeli adatok szerint a világon túllépte a 80 milliót az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, persze a valós fertőzés ennél sokkal nagyobb. Hivatalosan több mint 1,75 millió áldozatot követelt eddig a járvány.

A napokban a világ mind több országában kezdték meg a polgárok oltását, így az Európai Unió tagállamaiban is. Mindjobban sürget is a védelem, mert már megjelent Németországban, Franciaországban, Svédországban, Dániában, Hollandiában, Olaszországban és Spanyolországban is az új típusú koronavírus Nagy-Britanniában azonosított mutációja, amely a korábbi változatoknál gyorsabban terjed. Mindegyik országba Angliából érkezett utasok vitték be.

A Dél-pesti Centrumkórház egyik dolgozója megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A Dél-pesti Centrumkórház egyik dolgozója megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A BioNTech és a Pfizer oltóanyagát a következő hónapokban heti rendszerességgel szállítják az unióba, a teljes oltóanyagkészlet kiosztása jövő szeptemberig fog tartani. Az Európai Bizottság eddig hat vállalattal írt alá szerződést oltóanyag vásárlására, mintegy kétmilliárd adagra.

Mindenki, akinek beadják a vakcinát, oltási bizonyítványt kap igazolásul. Ez a dokumentum egyebek mellett utazás során lehet hasznos. Lehetővé teheti, hogy egy másik országba érkezéskor ne legyen szükség tesztelésre, sem karanténra.

A vakcina népszerűsítése érdekében számos országban elsőként vezető politikusok oltatták be magukat, így például Mohamed bin Szalmán, Szaúd-Arábia trónörököse, Joe Biden megválasztott amerikai elnök, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és mások.

Egy minapi fölmérés szerint Németországban egyébként a lakosság csaknem kétharmada beoltatná magát. Az oltást csupán a lakosság 19 százaléka utasítja el.

A járványhoz tartozik az az információ, hogy szombatra kiürült az a délkelet-angliai átmeneti kamionparkoló, ahol a múlt héten több ezer kamion torlódott föl, miután Franciaország a gyors terjedésű angliai vírus feltűnése után először megtiltotta, majd negatív koronavírusteszthez kötötte az átkelést. Grant Shapps brit közlekedési miniszter szombati tájékoztatása szerint a kamionosok körében 15 526 tesztet végeztek, és ezek közül csupán 36 bizonyult pozitívnak.