2024. április 27., szombat

A követendő vajdasági példa

Állami Számvevőszék: Jogszerűen kezeli a tartomány a költségvetési pénzeket

Az a teljesítmény, amit a vajdasági képviselőház, a tartományi kormány és az intézmények produkálnak jogkövető magatartásban, mindenképpen példaértékűnek számít, és ezt bizonyította az Állami Számvevőszéknek (DRI) a 2019-es vajdasági költségvetéssel kapcsolatos jelentése is – állapította meg a tartományi parlamentben hétfőn Pásztor István házelnök, aki a köztársasági parlament pénzügyi, költségvetési és közpénzkezelés-ellenőrzési bizottságát látta vendégül.

Az említett testület a vajdasági parlamentben tartott kihelyezett ülést, mert annak napirendi pontja a vajdasági büdzsével kapcsolatos revizori jelentés volt, mely megjegyzés nélküli pozitív osztályzatban részesítette a vajdasági kormányzatot. Pásztor közölte, a közvetlen költségvetési felhasználók tekintetében a DRI egyetlen észrevételt sem fogalmazott meg, a közvetett felhasználók esetében pedig csupán néhány olyan apró részletre tért ki, amiket már a munka folyamatában sikerült azonnal kijavítani.

– Azért lényeges mindez, mert azt a dilemmát viszi nyugvópontra, hogy jogszerűen, törvényszerűen jár-e el a tartományi kormány a költségvetési pénzek kezelésekor. A kérdés minden alkalommal megfogalmazódik a büdzsével, annak módosításával kapcsolatos parlamenti viták során, s jó, hogy egy ilyen választ lehet adni ezekre a kérdésekre. Igaz, hogy ez a jelentés a 2019. évre vonatkozik, de nem látom okát annak, hogy miért ne lehetne az idén is megismételni, a jövőben is elérni ezt az eredményt, amit a múltban sikerült. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a költségvetésről nem lehet vagy nem kell a továbbiakban is vitázni. Lehetnek eltérő vélemények annak kapcsán, mire pontosan mennyit kellene fordítani a tartományi kasszából, arról azonban nem, hogy törvényszerűen jártunk-e el az eddigiekben vagy sem – fogalmazott Pásztor, aki szerint fontos az, hogy e tekintetben is példaértékűnek számít a vajdasági teljesítmény, hozzáállás.

A jelentés egyértelmű választ ad arra, megfelelően, figyelmesen kezelte-e az elmúlt időszakban az adófizetők pénzét a tartomány, s ez a válasz mások elé állít követendő példát – értékelte Igor Mirović tartományi kormányfő. Köszönetet mondott a pénzügyi titkárság belső ellenőrzés osztályán dolgozóknak és a költségvetési kérdésekkel foglalkozó munkatársaknak a sikerért.

– Bátran kijelenthető, hogy a tartományi pénzügyeket illetően nemcsak a szabályosság és törvényszerűség terén sikerült eredményeket elérni, hanem a pénzügyi mutatók is javultak. Gondoljunk csak a közadósságnak a csökkentésére vagy a pénzügyi alapok működésének javítására. Szélesebb értelemben vett stabilizálása ez a vajdasági fiskális rendszernek. A most kapott pozitív véleménynek azonban nem szabad senkit sem megtévesztenie, nem azt jelenti, hogy mostantól ölbe tett kézzel várhatjuk a többi pozitív jelentést. A pénzügyi rendszer egy élő szervezetként is értelmezhető, állandó változások jellemzik, s a jövőben ugyanúgy kell analizálni és felügyelni minden elköltött dinárnak a rendeltetését, mint a korábbiakban – értékelte Mirović.

A szerb kormány 2015. november végén elfogadta a közpénzek kezelésének reformjáról szóló cselekvési tervet a 2016–2020-as időszakra vonatkozóan, azzal a kötelezettséggel, hogy minden év januárjában jelentést küld az Európai Bizottságnak az előző évben megvalósított reformokról – ezeknek a részét képezik a revizori felülvizsgálatok is, ismertette a részleteket dr. Aleksandra Tomić, a köztársasági költségvetési bizottság elnöke.

– Nem egyszerű feladat pozitív véleményt kapni a DRI-től, mert az azt jelenti, hogy az érintett félnek, önkormányzatnak, költségvetési felhasználónak a teljes működése összhangban van minden egyes előírással, rendelkezéssel, elvárással. Vajdaság elsőként kapta meg a DRI pozitív jelentését a 2019. évre. Örömünkre szolgál, hogy az első ilyen kiváló hírt éppen Újvidékről továbbíthatjuk majd a szerbiai kormánynak, amely az Európai Bizottságnak is elküldi – jelentette ki a testület vezetője.

Dr. Duško Pejović, az Állami Számvevőszék elnöke közölte, már második alkalommal kapja meg Vajdaság elsőként a világos zárszámadásért és a költségvetési jelentésekért a pozitív véleményt. Azért kell a tartományi büdzsének revizori vizsgálaton átesnie minden évben, mert nagyobb méretű költségvetésnek számít, ahogyan egyes városok költségvetése is. Maga is példaértékűnek nevezte a vajdasági viszonyulást a költségvetési forrásokhoz.