2024. április 26., péntek

Új modellre várva

Évi nyolcvan napot dolgoztak a kragujevaci Fiat gyárban

A Fiat Chrysler kragujevaci gyárában erre az évre befejezték az 500L típusú gépkocsik gyártását, a munkások január 12-éig szabadságon lesznek.

Az idén utoljára csütörtökön folyt a szokásos ütemben a termelés, pénteken már csak kevés embernek kellett bemennie, hogy befejezze az utólagos munkálatokat – nyilatkozta a Betának Saša Đorđević, az FCA Önálló Szakszervezetének elnöke. A munkások december 23-áig fizetett szabadságon vannak, 24-étől január 12-éig pedig kollektív téli szabadságon. Ez – mint a szakszervezeti vezető mondta – összhangban van a Fiat évi termelési tervével, noha 2020-ban több volt a fizetett szabadnap, mint a munkanap. Egy évben sem volt ennyi munkaszüneti nap az üzemben, a koronavírus-járvány miatt ugyanis március 12-étől júliusig egyáltalán nem mentek be a gyárba. Egész esztendőben mindössze 80 napot dolgoztak a termelésben alkalmazottak, ám december 28-án a fizetéssel együtt az idén is ugyanannyi prémiumot kapnak, mint tavaly: a bruttó kereset elszámolási alapjának 90 százalékát.

Đorđević elmondta: az a legfontosabb, hogy 2021-ben megőrizzék a munkahelyeket. Mindannyian abban bíznak, hogy többévi várakozás után megkezdhetik az annyit emlegetett új modell gyártását. A szakszervezet azt tervezi, hogy az új év elején a kormány képviselőivel tárgyal a kragujevaci autógyár jövőjéről.