2024. április 27., szombat

Hagyományos ízek a fán

A zentai Almási cukrászdában idén is készülnek a karácsonyra

Az Almási cukrászda nevét minden zentai jól ismeri, hiszen édes és sós süteményeikkel már évtizedek óta jelen vannak a város életében. Az idei karácsonyi ünnepekre többek között különféle sós kifliket és pogácsákat, tortát, teasüteményt rendelhetünk tőlük. A választékból természetesen nem maradhat el a szaloncukor sem. A tömeggyártással készült, boltokban kapható szaloncukrokhoz képest merőben új ízélményt nyújt a hagyományos fondant-eljárással, a nagymamáink idejében használatos recept alapján készült édesség.

A szaloncukor igazi hungarikum, hiszen más országban nem kerül ehhez hasonló édesség sem a fára, sem az asztalra. Eredetileg kézzel készítették fondant-ból, ezt a hagyományt őrzik az Almási cukrászdában is. Az eljárás lényege, hogy a cukrot vízzel keverik, meghatározott hőmérsékletűre melegítik, majd keverés mellett hagyják hűlni. Bicók Balázs, az Almási cukrászda tulajdonosa elmondta, hogy náluk mindenki mindenből kiveszi a részét, különösen az ünnepek közeledtével, amikor a szokásos sütemények mellett szaloncukorral, mézes pogácsával, bejglivel is várják az édességre vágyókat. Maga a szaloncukor-készítés többlépéses folyamat: a formába öntött anyagot meg kell forgatni csokoládéban, majd csomagolni kell. Már két alkalommal a szülei készítették el a szaloncukrokat, de bízik benne, hogy legközelebb rá esik a sor, hiszen ha ő maga nem is rajong az édességért, az elkészítésében azért örömét leli.

Idén a járványhelyzet a szaloncukor iránti keresletre is hatással van. A korlátozások miatt kevesebben utaznak haza az ünnepekre, így csökken az igény nemcsak a szaloncukorra, hanem más termékekre is. De nem lehet mindenért a koronavírust okolni. Bicók Balázs szerint egyre több olcsó és minőségtelen szaloncukor jelenik meg a piacokon. Sokan inkább ezeket veszik meg, így aztán évről évre egyre kevesebb hagyományos szaloncukrot gyártanak. Egy generációval ezelőtt két-háromszáz kilót is készíteniük kellett, hogy kielégítsék az igényeket, ma ennek a töredékét készítik.

A választékukban a legkülönfélébb ízek helyet kapnak.

– Különböző ízű szaloncukrokat készítünk, amelyek között megtalálható a csokoládé, mogyoró, kávé, citrom, narancs, rum, illetve a dió is. Mivel hagyományos fondant szaloncukrokat készítünk, aminek az alapja cukor, ezért cukormentes nem készül. Ebben a formában ez kivitelezhetetlen lenne, hiszen éppen a hagyományt próbáljuk megőrizni azáltal, hogy az eredeti receptet használjuk. Van olyan szaloncukor, amit csokoládéval vonunk be, és van, ami csokimentes.

Az elkészült szaloncukrokat kézzel csomagolják. Azt várnánk, hogy a különböző ízű édességek más és más színű csomagolást kapnak, de ez nem így van. A tulajdonos elmesélte, hogy régen a szaloncukornak éppen az volt a lényege, hogy meglepetés legyen az íze. Így aztán nemcsak a falatnyi édességnek lehetett örülni, de izgatott várakozás övezte azt is, vajon kié lesz a narancsos, és kihez kerül a rumos.

Az Almási cukrászdában rendelni is lehet szaloncukrot, ennek az ízét természetesen a vásárló kiválaszthatja, nem kell a véletlenre bíznia. Ők is jobban szeretik, ha a vásárlók rendelnek, mert akkor pontosan tudják, mekkora az igény az egyes ízekre, így pedig könnyebb megszervezni a munkát. A megrendelést három-négy nappal előre érdemes leadni.