2024. április 27., szombat

Ami igazán megédesíti az ünnepeket

Polyákék méhészetében többféle terméket előállítanak

Polyák Léna és Ádám egy kedves fiatal házaspár Zentáról. Ádám képi diagnosztikát tanult, de végül az autóelektronikában helyezkedett el. Léna gyógypedagógiát hallgatott két évig, de aztán rájött, hogy nem az ő világa. Az egyetemről hazatérve kicsit még vendéglátózott, ahogyan már korábban, a gimnázium vége felé is, majd angolt kezdett tanítani, először online, később pedig „élőben” is. Családi vállalkozásban mindemellett méhészkednek, a mézből, a propoliszból, a viaszból pedig csodás termékeket állítanak elő.

 Hogyan kerültetek kapcsolatba a méhekkel, mikor? Miért vonzó számotokra ez a szakma, melyek a szépségei? Esetleg a nehézségei…

Ádám: – Anyai nagyapám negyven évig foglalkozott méhekkel. Sajnos gyakorlati téren nem sokat tudtam már tőle tanulni, de gyakran mesélt a saját tapasztalatairól, amelyek igen tanulságosak voltak. A méhészkedés legnagyobb szépségének a természetközeliségét mondanám, valamint azt, hogy általa a méhész bepillantást nyerhet e rovarok csodálatosan felépített rendszerébe, amelyben társadalomként élnek és dolgoznak. Ebből az emberek is sokat tanulhatnának. Ami megnehezíti a dolgunkat, az az utóbbi évek kiszámíthatatlan időjárása, nem beszélve a permetanyagok használatáról a mezőgazdasági területeken.

Léna: – Sokan még mindig nem gondolnák, mennyire fontosak a méhek az ökoszisztémában! A faj fenntartása lényeges szempont nálunk is. Igyekszünk úgy dolgozni velük, hogy óvjuk őket, és a lehető legjobb feltételeket biztosítsuk számukra.

Milyen termékeket állítottatok elő az elején, s azóta mivel bővült a kínálat?

Ádám: – Első évben akác- és napraforgómézzel szálltunk ringbe. Az, hogy hány fajta mézet tudunk kipörgetni, leginkább a környezeti tényezők függvénye. Általában két-három, de van, hogy négy különböző fajtát lehet tőlünk megvásárolni, jelenleg napraforgót, repcét és facéliát. Kínálatunkat már az első karácsonyi vásárunkkor kibővítettük propolisztinktúrával és -kenőccsel, illetve méhviaszos ajakápolókkal. Mézkülönlegességeink az utóbbi három évben elérhetőek. Elsőként propoliszos krémméz készült, később mandulát kevertünk a napraforgómézbe, majd megpróbálkoztunk mogyoróval, dióval, csipkebogyóval és kökénnyel is. Mindegyiknek nagy sikere volt.

 Hol értékesítitek a portékát? Melyekre van a legnagyobb kereslet?

Léna: – Az Adam’s Honey Farm megtalálható a Facebook platformján. Eddig nem fektettünk túl nagy hangsúlyt az oldalra, viszont tervben van, hogy fejlesszük, reklámozzuk kicsit. Ennek fontosságára valamilyen szinten a jelenlegi helyzet is segített ráébredni. A zentai zöldpiacon is kaphatóak a mézeink, sok esetben azonban tőlünk, otthonról viszik a portékát, vagy pedig mi szállítjuk házhoz. Fontosnak tartjuk, hogy az emberek, ha nem is feltétlenül a mi, de a helyi termelők termékeit válasszák a boltiak helyett, hogy fennmaradhassanak a helyi méhészek. Így egyébként is mind a termelő, mind a vásárló jobban jár.

Ádám: – Legnagyobb kereslet talán a napraforgómézre van. Ennek a tulajdonságai egyeznek meg leginkább mindazzal, ami általában véve a mézzel kapcsolatos elképzelés, elvárás. Kiváló édesítő teába, süteményekbe, de magában fogyasztva is remek választás.

 Milyen terveitek vannak még a jövőre nézve?

Ádám: – Jelen pillanatban nincs kilátásban semmiféle újítás, ez azonban bármikor változhat…