2024. április 27., szombat

Van igény a kultúrára járvány idején is

A pénzügyi támogatásokról is szó volt az online térben megtartott nemzetközi konferencián

A kulturális szektorban dolgozó és alkotó művészek támogatásával és a járvány idején megrendezett eseményekkel kapcsolatos tapasztalataikat osztották meg egymással a régió országainak művelődésügyi miniszterei és államtitkárai csütörtök9ön a Kultúra a járvány idején elnevezésű nemzetközi konferencián. Az online térben megtartott tanácskozáson a többi között Maja Gojković kormányfő-helyettes és művelődésügyi miniszter, Meri Kumbe, az Albán Köztársaság kulturális miniszterhelyettese, Krešimir Partl, a Horvát Köztársaság Kulturális és Médiaügyi Minisztériumának államtitkára, dr. Ignacija Fridl Jarc, a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériumának államtitkára és Suvad Džafić, a bosznia-hercegovinai Polgári Minisztérium tudományos és kulturális miniszterhelyettese szólaltak fel. Rajtuk kívül több ország nagykövete is ismertette a témával kapcsolatos tapasztalatait. Az online konferencia a szerb Művelődésügyi és Tájékoztatási Minisztérium és Color Media Communications vállalat szervezésében valósult meg.

Maja Gojković köszöntőjében kiemelte, a kultúrát nemcsak azért kell megőriznünk a járvány idején, mert érték, hanem mert arra tanít bennünket, hogy a legjobb tudásunk szerint vészeljük át ezeket a nehéz időket. Szerinte fontos figyelembe venni és kidolgozni a regionális megközelítés modelljét a világjárvány kulturális hatásainak leküzdésében. A korábbi regionális együttműködésünk ezen a területen tágabb kezdeményezések és szervezeteken belül zajlott. Eddig nem alakult ki speciális kulturális platform a regionális együttműködés számára, ám egyes kulturális intézmények részt vettek regionális és európai kezdeményezésekben. A tegnapi nemzetközi konferenciát szerinte úgy lehet értelmezni, mint a kulturális együttműködés korábbi formáinak javítását. Ennek első lépése az, hogy bemutassuk egymásnak a legjobb gyakorlatokat és a legjelentősebb tapasztalatokat azon intézkedések tekintetében, amelyeket mindegyikünk megtesz az országunkban.

– Különösen fontos a Szerb Köztársaság jövő évi kulturális költségvetésének észrevehető növekedése, amely szintén fejlesztő jelleget kapott. A kultúrának nyújtott közvetlen segítséget sikeres befektetésnek kell tekinteni. A digitalizálási folyamatok erőteljesen befolyásolják a kulturális produkció tartalmát és bemutatását. A kulturális intézmények rájöttek arra, hogy a hosszú távú fennmaradásuk érdekében meg kell változtatniuk a munkamódszereiket. Ennek érdekében ma a digitalizációra, valamint a kulturális tartalmak terjesztésének és ,,fogyasztásának” új lehetőségeire kell összpontosítunk. A járvány megmutatta, hogy mekkora igény mutatkozik a kulturális eseményekre, és hogy a virtuális térben közvetített események is megtalálták a maguk közönségét – emelte ki a tárcavezető. Mint hangsúlyozta, a pénzügyi szempontok és a kormány által elfogadott intézkedések mellett fontos, hogy a kulturális intézmények olyan módon folytassák a munkát, hogy ne veszélyeztessék az ott dolgozók egészségét.

Sem Fabrizi, az Európai Unió szerbiai delegációjának vezetője rámutatott, hogy a kulturális szektornak is éreznie kell a tágabb közösség szolidaritását.

– Az Európai Unió különféle mechanizmusokon keresztül támogatja a kulturális termelést, és ezek egyike a Kreatív Európa Program, amelynek segítségével Szerbiában jelenleg 50 programot valósítanak meg – mondta Sem Fabrizi a tegnapi konferencián, és bejelentette, hogy a Kreatív Európa új támogatási ciklusa jövő júliusban kezdődik. Ezenkívül arra is felhívta a figyelmet, hogy hamarosan kiírják a pályázatot a zenével, az irodalommal, fordítással, építészettel és a kulturális örökség védelmével foglalkozó művészek számára. A kiírásra az ePortunus program keretében kerül sor. Mint kifejtette, egy új agendán dolgoznak a Nyugat-Balkán számára, amelynek köszönhetően a művészeknek és a kulturális dolgozóknak is lehetőségük lesz arra, hogy új piacokra is bejussanak.

Thomas Schieb német nagykövet rámutatott, hogy jelenleg az egészség megőrzése a legfontosabb, és hozzátette, hogy országa a Robert Koch Intézeten keresztül figyeli a koronavírussal kapcsolatos eseményeket. Rajko Vlajkov bolgár nagykövet elmondta, hogy országa pénzügyi segítséget nyújtott művészeknek és kulturális intézményeknek a járvány idején.

Paola Cordone, a Belgrádi Olasz Kulturális Intézet igazgatója kiemelte, hogy az olasz kulturális szektort nagyon megviselte a járvány. Azt is elmondta, hogy a lehető legtöbb eseményt digitális platformokra helyezték át, például Raffaello műveinek római kiállítását és a Milánói Scala új operaszezonjának megnyitóját.