2024. április 26., péntek

Májusra részvénytársasággá alakul a Srbijagas

Szorítanak a határidők, intézkedik a kormány

Munkacsoportot alakított a Bányászati és Energiaügyi Minisztérium az állami gázszolgáltató átszervezésének felgyorsítására és ellenőrzésére. A terv szerint a Srbijagas Közvállalat 2021. május 1-jére részvénytársasággá válik. Az átalakítási program lényege, hogy megosszák a tevékenységet a Srbijagas és az új leányvállalatok, a Transportgas Srbija és a Distribucijagas Srbija között. A minisztériumban úgy nyilatkoztak, hogy ezzel hatékonyabb és jövedelmezőbb lesz a gázvállalatok munkája.

A kormány december 10-én fogadta el az átszervezési tervet, és – mint a Blic fogalmaz – ,,öt hónapot adott Dušan Bajatović igazgatónak, hogy elvégezze a programban előirányzott mind a 29 feladatot”, köztük a legfontosabbat, a Srbijagas Közvállalat vagyonának átruházását a Transportgasra és a Distribucijagasra, amit február 1-jéig le kell bonyolítani. Ezt megelőzően, december 31-ei határidővel össze kell hangolni a Srbijagas Közvállalat szerkezetét és általános aktusait a közvállalatokról szóló törvénnyel. Március 15-éig a Distribucijagas licencelését, április 15-éig pedig a Transportgas működési engedélyét kell rendezni, és február 15-e az a határidő, ameddig a Srbijagasnak a két új vállalatba átvitt vagyonrészét át kell ruházni a Szerb Köztársaságra. Ezzel az állam lesz az új vállalatok egyetlen tulajdonosa. A tavaszi feladatok között szerepel a gázelosztó rendszerre való csatlakozás díjának megszabása és közzététele, valamint a földgázszállítási és -elosztási rendszer tíz-, illetve ötéves fejlesztési tervének meghozatala is. Május 1-jére az energiatörvénnyel összhangban meg kell kezdeniük munkájukat a gázszállítási és -elosztási rendszerüzemeltetőknek, végül pedig megváltozik a Srbijagas jogi formája, vagyis részvénytársasággá alakul át.

Mint a szaktárca korábban közölte, az állami gázszolgáltató reformja – a hazai törvényekhez való igazodáson túl – vállalt nemzetközi kötelezettsége is az országnak; végrehajtásával az ország elejét veszi az Európai Energiaközösség Szerbiával szemben kilátásba helyezett intézkedéseinek, ugyanakkor elhárítja az akadályokat az energiaügyekkel foglalkozó 15-ös, uniós tárgyalási fejezet megnyitása előtt. Gyakorlatilag nem egész öt hónap alatt kell behozni a lemaradást, elvégezni mindazt, amit az utóbbi 6 évben elmulasztottak. Szerbia 2014-ben vállalta az átszervezést, az energiatörvényben le is fektette a szabályokat, de az Európai Energiaközösség Miniszteri Tanácsának figyelmeztetései ellenére nem tett eleget kötelezettségének, vagyis nem történt meg a tevékenységi ágazatok, a szállítás és az elosztás teljes körű szétválasztása.