2024. március 29., péntek

Robotpolitika a suliban

Legóból robot készült Magyarkanizsán

Robotika tehetséggondozó szakkört indítottak a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt pályázat révén. Az elnyert 980 ezer forintból három darab Lego Mindstorms EV3 szettet vásároltak, és a diákok egy harmincórás programon vehettek részt. A digitális kompetenciák elmélyítését szolgáló, élmény- és felfedezés-központú komplex tehetséggondozó program iránt nagy volt az érdeklődés a diákok körében. Az iskola igazgatója, Szepesi Zoltán elmondása szerint az elsődleges elképzelésük az volt, hogy az iskolában olyan tartalmakat tudjanak kínálni a diákoknak, amelyek egyrészt újszerűek, másrészt pedig fejlesztő jelleggel is bírnak.

– A járványhelyzet miatt a projekt kicsit elhúzódott, és mostanra tudtuk befejezni. A program elérte a célját, hiszen sikerült összegyűjtenünk azokat a tanulókat, akik érdeklődnek a természettudományok, azon belül is a számítástechnika iránt. Hosszú távon is fenntartható projektről van szó, ugyanis nagy az érdeklődés a robotprogramozás iránt. Az eredeti elképzelés szerint nagyobb létszámú csoportokkal szerettünk volna dolgozni, de a helyzetre való tekintettel kisebb csoportokat alakítottunk, így összesen negyvenegy diák és két tanár dolgozott a programon. Az iskolában a projekt megvalósulása kivitelezhetetlen volt, így a pedagógus-továbbképzőben folyt a munka – mondta az igazgató.

Bagány Igor matematika- és informatikatanár volt az egyik pedagógus, aki a diákokkal együtt dolgozott a robotprogramozáson. Mint mondta, a munkafolyamat rendkívül alkalmas az élményalapú pedagógiai megközelítésre.

– Ez azért van, mert az alapproblémát a diákoknak kellett megoldaniuk, és a robotot is nekik kellett kitalálniuk és megépíteniük. Igazi mérnöki gondolkodásra volt szükségük, hiszen nulláról építették fel a robotot, majd be is programozták. A tanulók nagyon fogékonyak, és a programozás nyelve is nagyon gyerekorientált. Blokkprogramozásról van szó, ahol a paramétereket kell módosítani. Könnyen és élvezettel sajátították el a gyerekek a tudást. Csoportokat alakítottunk ki, egész kis létszámúakat, így dolgoztunk együtt. Négy csoportban dolgoztunk, és segédelőadókat is hívtunk.
A harminc óra alatt a diákok elsajátították a programnyelvet. A tanárok a diákokkal együtt várják a versenyeket, hogy megmérettethessék magukat.