2024. április 27., szombat

A Kormoráné a Duna-díj

Posztumusz Chrudinák Alajos kapta a Sára–Csoóri Életműdíjat – Online műsorban adták át a közmédia legrangosabb elismeréseit

Online ünnepi műsorban adta át a közmédia legrangosabb díjait Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója és Dobos Menyhért, a díjakat alapító Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója – közölte az MTVA sajtóosztálya szerdán az MTI-vel.

Koltay Gergely átveszi a Duna-díjat (Fotó: MTI)

Koltay Gergely átveszi a Duna-díjat (Fotó: MTI)

A közlemény szerint a díjátadót Szadai Károly, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság médiatanácsának tagja nyitotta meg rövid köszöntőbeszédével.

A Duna-díjat a Kormorán zenekarkapta. Az együttes majdnem 45 éves fennállása alatt nagyban hozzájárult a magyar zenei kultúra sokszínűségéhez azzal, hogy a népzenei elemeket ötvözi a nemzetközi rockzene stílusjegyeivel. Emellett sokat tesz a nemzeti összetartozásért, hiszen dalai határon átívelők, generációkat kötnek össze, hidat képeznek múlt és jelen közt – ez a közmédiának is a küldetése – írták az értékelésben.

Az együttes a tagjait Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes méltatta a műsorban, aki laudációját azzal kezdte, nincs nehéz dolga, „hiszen ennek a díjnak az ethosza, lényege és célja teljesen egybeesik a díjazott ethoszával, lényegével és céljával”.

„A Duna-díj különleges díj. Nem kizárólag szakmai, nem tudományos, és nem is tisztán csak művészeti elismerés, hanem több annál, ezért egyedi. A Duna Televízió kuratóriuma olyan szervezeteknek és közéleti embereknek ítéli oda, akik sokat tettek a magyarságért.” – mondta az elismerésről Semjén Zsolt, aki a későbbiekben a zenekar tagjait bemutatva felhívta a figyelmet, hogy egy határon túliakat is felvonultató együttesről van szó.

„Az évtizedek alatt persze sok zenész megfordult a Kormoránban, több mint harminc művész mondhatja el magáról, hogy tagja volt az együttesnek. A személyi változások a legkisebb zökkenő nélkül zajlottak, amelynek legfőbb oka a zenekar alapítójának rendíthetetlen küldetése. A Kormorán ma is az, ami volt, ugyanaz az egyedi hang jellemzi a kezdetektől fogva.

A mai együttes névsora a magyar–magyar összetartás eszméjének megélése a mindennapokban, hiszen hárman a tagok közül a történelmi Magyarországról jöttek: Vadkerti Imre gitáros-énekes Felvidékről, Fehér Nóra énekes Vajdaságból, Gáspár Álmos hegedűs pedig Erdélyből. További tagok: Szűts István billentyűs hangszerek, Karácson Zsolt dob, Zsoldos Tamás basszusgitár, Szekeres Zoltán gitárok, valamint Koltay Sólyom és Koltay Gergely.

A díjat, Kun Éva keramikusművész alkotását Koltay Gergely Kossuth-díjas zenész, zeneszerző, szövegíró, a Kormorán zenekar alapítója és vezetője vette át.

A kilencedik alkalommal kiosztott kitüntetést először Csoóri Sándor író, költő, a Duna Televízió egyik alapítója, majd Sára Sándor, a Duna Televízió első elnöke vehette át. A kitüntetést először Csoóri Sándor író, költő, a Duna Televízió egyik alapítója vehette át. Őt követte Sára Sándor, a Duna Televízió első elnöke, majd Tőkés László református lelkész, európai parlamenti képviselő, 2015-ben a felvidéki magyarok szervezete, a Csemadok, 2016-ban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, 2017-ben Pásztor István, a VMSZ elnöke, 2018-ban a Rákóczi Szövetség, 2019-ben pedig Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspöknek ítélte oda a kuratórium rangos elismerést.

Az online díjkiosztón a közmédia többi elismerését is kiosztották. Sára Sándor múlt évi halálát követően munkássága előtt tisztelegve az egykori Csoóri Sándor-díjat Sára–Csoóri Életműdíjra nevezték át, amelyet az idén posztumusz ítélte oda a kuratórium Chrudinák Alajosnak, a Magyar Televízió legendás közel-keleti tudósítójának, a Magyar Televízió külpolitikai műsorai egykori vezetőjének, főszerkesztőjének. Az adásban Dobos Menyhért emlékezett meg a televíziós szakemberről, aki példaképként állhat a szakma tagjai előtt – ismertették.

Számukra személye azért is különösen fontos, mert Chrudinák Alajosfelejthetetlen külpolitikai műsoraiban elsőként merészelte tárgyalni az akkor még csak két csatornával működő magyar televízióban a határon túli magyarság helyzetét.

A szórakoztató műsorokban nyújtott kiemelkedő előadói tevékenységért járó Karinthy-gyűrűt Scherer Péter Jászai Mari-díjas színész kapta. A sportújságírók elismerését, a Knézy Jenő-díjat Vass István Zoltán MOB-médiadíjas sportriporter vehette át. Az ismeretterjesztői Tőkéczki László-díjat Grétsy László, a televízióból is jól ismert nyelvművelő, az Álljunk meg egy szóra! egykori műsorvezetője kapta. A Dohnányi Ernő-díj kitüntetettje Vásáry Tamás, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas magyar zongoraművész, karmester, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának örökös tiszteletbeli főzeneigazgatója. Herczeg Ferenc-díjjal tüntették ki Győri Béla újságírót, a Krónika volt rovatvezetőjét, a Vasárnapi újság egykori főszerkesztőjét. Ezzel az elismeréssel a kiváló magyar író, újságíró, az Új Idők irodalmi hetilap főszerkesztője, a Petőfi Társaság elnöke előtt tiszteleg az alapító – írták a verseci születésű Herczegről a közleményben.

Nyitókép: Koltay Gergely átveszi a Duna-díjat (Fotó: MTI)