2024. április 20., szombat

Szilágyi: Minden magyar számíthat ránk

Jön a nemzeti újrakezdés éve – Új tananyagmegosztó online felület készül

Folyamatos a kapcsolattartás a diaszpóra magyarsága és Budapest között. Minden magyar számíthat a nemzetpolitikai államtitkárságra – üzente a hétvégén a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa. Szilágyi Péter elmondta: hamarosan elérhetővé válik egy új tananyagmegosztó online felület, 2021 pedig a nemzeti újrakezdés éve lesz.

A nemzetpolitikai államtitkárság folyamatos kapcsolatban áll a diaszpóra magyarságával, minden magyar számíthat ránk – mondta Magyarország miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa. Szilágyi Péter a kanadai diaszpóra képviselőivel folytatott online beszélgetésen kiemelte: 2018 óta szervezik meg a hétvégi magyar iskolák találkozóját, amelyre az idén februárban 28 országból 111 intézményvezető és oktatási felelős érkezett. Kanadából 15-en vettek részt a találkozón. A rendezvény évről évre nagyobb népszerűségnek örvend.

Megüzente: hamarosan elérhetővé válik egy új tananyagmegosztó online felület, amelynek célja, hogy a világ összes hétvégi magyar iskolája, s a diaszpórában magyar nyelvet tanító pedagógus segítséget kaphasson az anyaországtól. Jelenleg mintegy 250 hétvégi magyar iskoláról tudnak.

Beszámolt arról is, hogy 2019 óta a diaszpóraszervezeteket és a hétvégi magyar iskolákat egy pályázati felhívás keretében támogatják. A program kezdete óta kilencszáz tevékenység, kezdeményezés megvalósítását segítették. Az idén 364 millió forintból (1,03 millió euró) 261 pályázat megvalósulását támogatták, 25 kanadai magyar szervezet 30 nyertes pályázata 43,9 millió forint (124 ezer euró) támogatásban részesült.

Kitért arra is, hogy a Kőrösi Csoma Sándor-program 2013-as indulása óta 29 országból 625 ösztöndíjas segítette tevékenységével a világ magyarságát, ők 2018 óta egyházi feladatokat is ellátnak. A programmal már csaknem 45 ezer magyart érnek el a diaszpórában. Kanadában a 2019/20-as programévben tizenhat településen 23 ösztöndíjas dolgozik, közülük öt egyházi ösztöndíjas. A koronavírus-járvány miatt március közepe óta az ösztöndíjasok nagyrészt távmunkában látják el feladatukat, némelyek Kanadában, mások Magyarországról. Jelentős eredményekről számolt be a miniszteri biztos az online oktatás, az elektronikus kiadványok, publikációk szerkesztésének területén.

A pályázatokat jövő évre egyelőre nem tudták meghirdetni, de amint a járványhelyzet lehetővé teszi, azonnal közzéteszik a felhívásokat a Kőrösi Csoma Sándor-programra és a szórványterületek magyarságát felkaroló Petőfi Sándor-programra is, tehát egyik programot sem nem állítják le.
A táboroztatási program keretében 2019-ben a diaszpórából ezer magyar (köztük 130 kanadai) fiatal látogathatott el az anyaországba. A koronavírus-járvány miatt az idén szünetelt a program, ám jövőre folytatódik.

A Külföldi Magyar Cserkészszövetséggel való együttműködés keretében 2019-ben négy világrészen tíz tábort szerveztek, az idén – a járvány miatt – csak az argentínait tudták megtartani (januárban). Minden fiatalt, aki magyar közösség tagja vagy magyar származású, várnak ezekbe a táborokba – közölte Szilágyi Péter.

Beszámolt a sárospataki református kollégium kezdeményezéséről is, ahol kimondottan diaszpórában élő, 14-15 éves magyar fiatalokat várnak középiskolai képzésre. Az ötéves angol–magyar nyelvű osztály a járvány miatt ezúttal nem indulhatott el, várhatóan a 2021/22-es tanévre hirdetik meg.

Szilágyi jelezte ugyanakkor, hogy 2021 a nemzeti újrakezdés éve lesz; a programok jelenleg kidolgozás alatt állnak. Az egyes programok új köntösben, új elemekkel frissítve folytatódnak.