2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

Albániában tüntettek, Németországban zárlatot ígértek

Albánia több városában is tüntettek miután egy rendőr lelőtte a kijárási tilalmat megszegő 25 éves honfitársát. Tiranában a hétvégén összecsaptak a tiltakozók a biztonsági erőkkel. Az ellenzék a kormányfő lemondását követeli. Kedvezőtlen a helyzet több másik országban is, köztük Svájcban is, ahol maga az államfő ismerte el, hogy válság van, s a járvány rohamosan terjed. Németország teljes zárlatot vezet be.

A hét végén is összecsaptak az albán fővárosban a biztonsági erőkkel a tüntetők, akik napok óta azért tiltakoznak, mert a rendőrök múlt kedden agyonlőttek egy 25 éves férfit, aki megszegte a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási tilalmat.

Legutóbb tiltakozók százai gyűltek össze Tiranában a kormány épülete előtt, majd köveket és petárdákat hajítottak az őrséget álló rendőrökre, akik vízágyúkkal és könnygázzal válaszoltak.
Erőszakos utcai összecsapások voltak az előző napokban is, amikor a tüntetők, semmibe véve a tízfős gyülekezési korlátozást, kövekkel dobálták a rendőröket, a belügyminisztériumot, a tiranai polgármesteri hivatalt, s a fontosabb kormányzati épületeket. Megpróbáltak behatolni abba az épületkomplexumba is, ahol Edi Rama miniszterelnök irodája található. A résztvevők Rama lemondását követelték, a kormány épülete előtt álló karácsonyfát pedig felgyújtották. A rendőrség könnygázzal oszlatta föl a tömeget.

RAMA TÁVOZÁSÁT KÖVETELIK

A tragikus haláleset után a miniszterelnök nyilatkozatban kért bocsánatot a szerinte megmagyarázhatatlan és észszerűtlen lövöldözés miatt, Sandër Lleshaj belügyminiszter pedig múlt csütörtökön lemondott. Ennyi azonban nem volt elég a kedélyek megnyugtatására, a tiltakozások további három városra is kiterjedtek.

A zavargások kiélezték a belpolitikai ellentéteket a szocialista kormány és ellenfelei között. A jobboldali ellenzéki Demokrata Párt követeli Rama lemondását, aki erre nem hajlandó. Inkább az ellenzéket vádolja az erőszak kiterjedéséért.

FIGYELMEZTET AZ ELNÖK

A vírus egyre nagyobb gondot okoz az egész térségben, sőt Törökországban is, ahol napok óta rekordszámú beteg hal meg a fertőzésben. A 15 millió lakosságú Nyugat-Balkánon a hétvégén pedig tovább nőtt a regisztrált új fertőzöttek száma. A régió néhány országában ezért valószínűleg újabb szigorításokat vezetnek be.

Németország teljes zárlatot vezet be. A december 16-án életbe lépő szigorítás a társadalmi és gazdasági élet legtöbb területét érinti. A korlátozásokat legkorábban január 10-én vonják vissza.

Kedvezőtlen a helyzet Svájcban is. Sőt a járvány sokkal több gondot okoz az országban, mint az első hullám idején. Erre Simonetta Sommaruga államfő hívta fel a figyelmet.

Svájc kevés fertőzöttel, karantén nélkül vészelte át a koronavírus rohamának első hullámát, a másodikban azonban már több mint százan halnak meg naponta.

„Kétszer annyi az új fertőzések száma, mint Németországban” – panaszolta a hét végén Sommaruga, amikor ismertette a korlátozó intézkedéseket, amelyek jóval enyhébbek, mint amilyeneket több európai országban elfogadtak. Az elnök elismerte: a helyzet válságos, a járvány exponenciálisan terjed, a kórházak a teljesítőképességük határának közelében járnak.


AZ ISTENTISZTELETEK MARADNAK

Svájcban a fertőzöttségi ráta a legmagasabbak között van Európában. Naponta ötezer új beteget jelentenek, míg az első hullámban csak néhány százan fertőződtek meg.
A kormány korlátozó intézkedései értelmében az éttermek és bárok december 12-e és január 22-e között csak este hét óráig működhetnek. A kedvezőbb járványügyi helyzetű kantonokban a nyitvatartás 23 óráig meghosszabbítható. Az üzletek, a piacok, a múzeumok és könyvtárak, valamint a sportlétesítmények is kötelesek este hétkor bezárni. Az istentiszteletek kivételével tilos a gyülekezés, a sport- és kulturális rendezvényeken egyszerre öt fő vehet részt.

LEFÚJTÁK A SZILVESZTERI PARTIKAT

Ausztriában is új óvintézkedésekről döntöttek. Ezek szerint marad az este 8 és reggel 6 óra közötti idősávra vonatkozó kijárási korlátozás, s a találkozásokat két különböző háztartás között 12 főben (6 felnőtt és 6 gyerek) maximálták.

Ez alól kivételt csak szenteste és karácsony  napja jelent, amikor 10 felnőtt és a hozzájuk tartozó gyerekek találkozása két napig megengedett lesz. December 26-ától viszont a jelenleg is érvényben lévő szabályozások lépnek újra életbe. December 31-én ugyan egy napra feloldják az éjszakai kijárási korlátozást, de a 6 felnőtt, 6 gyerek találkozási szabály életben marad. Ez azt jelenti, hogy Ausztriában is elmaradnak a nagy szilveszteri partik.

Ezen túlmenően a frekventált helyeken szabadtéren is maszkot kell viselni. A munkahelyeken is kötelező lesz a maszkviselés, ahol a kellő védőtávolság nem biztosítható.

A tömeges tesztelések második körét január elejére tervezik. A célzott szűréseket pedig kiterjesztik: ezentúl minden olyan területen, ahol közeli kerülhetnek egymáshoz az emberek, kétheti rendszerességgel, kötelező érvénnyel tesztelik a dolgozókat. A pedagógusokon mellett ebbe a csoportba tartoznak a fodrászok, kozmetikusok és a masszőrök is.  

A koronavírus-járvány hivatalosan regisztrált fertőzötteinek száma meghaladja a 71 milliót a világban, a halálos áldozatoké pedig az 1,6 milliót. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerint a fertőzés 191 országban és régióban van jelen. A vírus okozta betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol majdnem 300 ezren haltak meg a járványban, a nyilvántartott fertőzöttek száma mintegy 16 millió.